Hlavní obsah

Někdejší silnice smrti je bezpečnější

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dvě důležité silnice mohou od úterka využívat řidiči na Novojičínsku. Jde o 11,5 kilometru dlouhý úsek dálnice D48 mezi Rybím a Rychalticemi na Frýdecko-Místecku a na něj napojený tříkilometrový obchvat Skotnice na silnici I/58.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Nový úsek dálnice D48 mezi Rybím a Rychalticemi.

Článek

Modernizace úseku na D48 stála 2,069 miliardy, stavba nové cesty mezi Příborem a Skotnicí 439 milionů korun.

„Jde o naprosto zásadní stavbu směrem na Polsko, dalším důležitým krokem bude obchvat Frýdku-Místku,“ řekl na adresu úseku D48 ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) s tím, že hlavním cílem rekonstrukce byla větší bezpečnost.

Silnice budou klouzat, hrozí ledovka a námraza, varovali meteorologové

Počasí

Kdysi čtyřproudá komunikace I/48 byla totiž v minulosti jedním z nejnebezpečnějších silničních úseků v kraji, říkalo se jí silnice smrti. Rekonstrukce zahrnovala rozšíření komunikace, vybudování středového dělicího pruhu i stavbu nových mostů. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla budou dvě stavby obchvatu nedalekého Frýdku-Místku dokončeny v roce 2022.

Obchvat Skotnice odvede tranzitní dopravu z obce. Jeho součástí je i 150 metrů dlouhý hloubený tunel pod příborskou částí Prchalov. Zatímco Skotnice čekala na obchvat jako na smilování, neboť věří, že přinese snížení hluku i emisí, nedaleký Libhošť z modernizace úseku na sousední D48 nejásá.

Británie zvažuje kvůli elektroautům zpoplatnit silnice

Evropa

„Máme obavy, že kvůli placené dálnici se zvýší hustota provozu přes obec,“ řekl starosta Libhoště Jiří Petrovský (Společně a otevřeně pro Libhošť).

Podle ministra Havlíčka je ale vždy něco za něco. „Řešit to tím, že se nebude zpoplatňovat, není cesta. Díky zpoplatňování lze modernizovat,“ upozornil.

Reklama

Výběr článků

Načítám