Hlavní obsah

Vzácnou minci britský sběratel koupil za 30 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovný milion liber (téměř 30 milionů korun) zaplatil britský soukromý sběratel za vzácnou minci z 30. let minulého století, na které je vyobrazen král Eduard VIII. Zlatá mince zvaná sovereign v nominální hodnotě jedné libry se tak stala nejdražším kusem platidla vyraženým v Británii, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sběratelská mince se vydražila za 30 milionůVideo: Reuters

 
Článek

Zlatá mince je jedním z pouhých šesti vzorků, které vyrazila britská Královská mincovna v roce 1936. Do oběhu se měly dostat 1. ledna 1937. V prosinci 1936 ale král Eduard VIII. abdikoval, aby si mohl vzít rozvedenou Američanku Wallis Simpsonovou.

Mince s jeho portrétem se tak nikdy nezačaly hromadně razit a zůstalo jen u oněch šesti vzorků. Mince je zvláštní i tím, že Eduard VIII. trval na tom, aby se na ní díval doleva. Porušil tím tradici udržovanou od dob krále Karla II. (1660–1685), podle které se každý panovník dívá na mincích na opačnou stranu než jeho předchůdce. Eduard VIII. ale tvrdil, že jeho levý profil vypadá lépe, a dívá se tak na sovereignu na stejnou stranu jako jeho otec Jiří V.

Malá konvička měla stát tisíce, prodala se však za desítky milionů

Koktejl

Mince vyrobená z 22karátového zlata měří 22 milimetrů v průměru a váží 7,98 gramu. Z původních šesti exemplářů jsou čtyři v muzeích a veřejných sbírkách. Jen dvě vlastní soukromí majitelé. Mince, kterou nyní koupil britský numismatik, se naposledy prodala v roce 2014, kdy ji koupil americký sběratel za 516 tisíc liber (15,2 milionu Kč).

O existenci mincí se dlouho nevědělo

„Sovereign Eduarda VIII. je jednou z nejvzácnějších a sběrateli nejžádanějších mincí na světě, takže není divu, že drží nový rekord v ceně za britskou minci,“ uvedla Rebecca Morganová, ředitelka oddělení sběratelských služeb britské Královské mincovny, která návrat mince do Británie pomohla zprostředkovat.

Foto: Profimedia.cz

Eduard VIII. s Wallis Simpsonovou na snímku z května 1937, několik měsíců po abdikaci.

O existenci mincí s Eduardem VIII. se nevědělo do 70. let minulého století. Podle agentury Reuters byly do té doby v trezoru a muzeum Královské mincovny je nepovažovalo za součást svých sbírek. Důvodem bylo to, že abdikace Eduarda VIII., strýce současné panovnice Alžběty II., byla dlouho považována za citlivou záležitost.

Za jediného tuňáka zaplatil zájemce 41 milionů

Koktejl

Bývalý král zemřel v roce 1972 v Paříži, kde dlouhodobě žil se svou ženou. Po abdikaci v roce 1936 jej na britském trůnu nahradil Jiří VI., otec současné panovnice Alžběty II.

Reklama

Výběr článků

Načítám