Hlavní obsah

Nejvyšší státní zástupce podal dovolání v úplatkářské kauze Bárty a Škárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) se rozhodlo vstoupit do kauzy údajné korupce poslanců Víta Bárty (VV) a Jaroslava Škárky a podalo dovolání k Nejvyššímu soudu. Šéf žalobců Pavel Zeman má za to, že soudy zproštěním obou poslanců nepostupovaly správně, informovala v pátek mluvčí NSZ Helena Markusová.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Soudy měly podle Zemana Bártu shledat vinným z podplácení a Škárku z poškozování cizích práv. "Nejvyšší státní zastupitelství navrhuje Nejvyššímu soudu, aby zrušil rozhodnutí soudů prvního a druhého stupně a věc vrátil k novému projednání," řekla Markusová.

Bárta uvedl, že se informaci o kroku NSZ dozvěděl z médií. "Do té doby, než se seznámím s obsahem dovolání, nemohu se vyjadřovat více než jen v duchu, že je správné využít všech institutů k posouzení celé věci," sdělil v SMS zprávě. Škárka je nyní na pracovní cestě v zahraničí; dovolání rovněž ještě neviděl. "Nejprve je prostuduji se svým právním zástupcem a pak se vyjádřím," řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (vlevo) a Jaroslav Škárka před zahájením soudního procesu.

Pražský městský soud koncem března pravomocně potvrdil zprošťující rozsudek v trestní kauze a nevyhověl odvolání státního zastupitelství, které politiky vinilo z podplácení a z přijetí úplatku.

Obžaloba tvrdila, že Bárta dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí, 170 000 a 500 000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně.

Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na funkci ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám