Hlavní obsah

Soudce Šott nevzdává kauzu Bárty a Škárky, podává stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soudce Jan Šott podal v kauze poslance Víta Bárty (VV) a jeho bývalého stranického kolegy Jaroslava Škárky podnět na stížnost pro porušení zákona. S tím jak kauza skončila, dál nesouhlasí, uvedla v pátek Česká televize. Šott oba nejdřív odsoudil, poté je ale musel osvobodit na základě rozhodnutí odvolacího soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soudce Jan Šott

Článek

Šott se díky svému prvnímu rozsudku, v němž uznal oba muže vinnými a Škárku dokonce poslal za mříže, stal mezi soudci téměř celebritou. Případ se mu ale vrátil od odvolacího soudu, který jeho verdikt zvrátil, a on tak musel oba muže osvobodit. Rozhodl sice, že statisíce zabavené v rámci případu se Bártovi vrátí, zároveň s tím ale podal podnět na stížnost pro porušení zákona.

Předmětem stížnosti je odlišný právní názor v několika zásadních otázkách, a to jak procesních, tak hmotně právních, sdělil televizi Šott.

O stížnosti musí rozhodnout ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Pokud by podnětu vyhověl, posuzoval by ji poté Nejvyšší soud, uvedla Česká televize.

Vzhledem k tomu, že Bárta i Škárka jsou už více než měsíc pravomocně nevinní, rozhodl soudce také o tom, že jim vrátí vše, co jim soud v souvislosti s případem zabavil. Bárta dostane zpět zajištěnou hotovost. Škárka i speciální hodinky, na které měl údajně nahrát klíčový důkaz z předání peněz u Bárty doma. Soud ale označil nahrávku za podvrh, uvedla ČT.

"Těší mě, že po dvou letech konečně dostanu peníze od Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky. Dám je na časopis Plzeň bez cenzury. Šottovy kroky nemohu komentovat," sdělil ČT v textové zprávě Bárta. Škárka situaci nekomentoval, o stížnosti neví.

Pomohla jim imunita

Obvodní soud pro Prahu 5 loni v dubnu vyměřil Bártovi 18 měsíců s podmínečným odkladem na 2,5 roku za to, že bezúročnými půjčkami uplácel bývalé stranické kolegy. Škárka dostal tři roky nepodmíněně za to, že z Bárty vylákal peníze, aby ho zdiskreditoval. Rozsudek vynesl právě Šott. Proti nepravomocnému verdiktu se odvolali Bárta, Škárka i státní zástupkyně. Bárta se navíc obrátil na Nejvyšší soud s návrhem na vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení.

Nejvyšší soud loni v říjnu oznámil, že kvůli poslanecké imunitě nebude Bárta dále souzen za nabízení výhodných půjček spolustraníkům, dělo se tak totiž na půdě Poslanecké sněmovny.

Pražský městský soud v listopadu 2012 vrátil případ obvodnímu soudu k novému projednání. Podle verdiktu odvolací soudkyně se Bárta poskytnutím půjček nedopustil protiprávního jednání a ani Škárka nespáchal podvod nebo jiný trestný čin. Letos v březnu soud nevyhověl odvolání státní zástupkyně a potvrdil osvobozující rozsudek.

"Trestní právo se zastavilo před branou politiky a korupční jednání, které je na jakékoliv jiné úrovni lidského života postihováno trestním zákoníkem a trestáno, se od určitého postavení pachatele na určitém místě stává trestně nepostižitelným," uvedl dříve Šott.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám