Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud rozhodne spor vrcholných státních zástupců

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula na straně jedné a plzeňská krajská státní zástupkyně Marie Poláková s prezidentkou Unie státních zástupců Lenkou Bradáčovou na straně druhé. To jsou hlavní aktéři sporu, který hýbe celou soustavou státního zastupitelství. Podle Polákové s Bradáčovou totiž hrozí nebezpečí, že by žalobci mohli být trestáni svými nadřízenými za jiný právní názor.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Krajská státní zástupkyně Marie Poláková (vlevo) se svou obhájkyní Lenkou Bradáčovou u Nejvyššího správního soudu.

Článek

Spor, který vypukl kolem kárné žaloby na jednoho z plzeňských státních zástupců, rozřeší kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS), který případ ve čtvrtek projednal a rozhodnutí odročil na pátek.

Poláková pohnala svého podřízeného státního zástupce Libora Řeřichu před kárný senát NSS poté, co z policejních odposlechů vyplynulo, že se měl angažovat v případě svého přítele a někdejšího šéfa karlovarské policejní inspekce Miroslava Šouleje. Řeřicha zvaný „český Cattani“ měl podle kárné žaloby vystupovat ve prospěch svého kamaráda, údajně nabízel i možnost mediálního ovlivnění věci a své kolegy do telefonu podle odposlechů tituloval jako „to je óbrvůl a blb, který si myslí, jak je chytrý“. Jenže NSS Řeřichu nepotrestal s odkazem na to, že odposlechy z jiného případu nelze takto použít.

Za kárnou žalobu sama před soud

Poláková se poté sama ocitla na lavici kárně obžalovaných, kam ji posadil Vrchní státní zástupce Rampula, podle kterého svou kárnou žalobou na Řeřichu ohrozila důvěru v činnost státního zastupitelství. „Musela si být vědoma, že tímto způsobem porušuje trestní řád,“ argumentoval u NSS Rampula.

„Stojíme před výjimečným rozhodnutím, stojí tu funkcionář státního zastupitelství, na nějž je podána kárná žaloba za to, že se v dobré víře snažil postihnout zaviněné jednání svého podřízeného. Měla povinnost takové jednání postihnout,“ řekla Bradáčová a upozornila, že v případě potrestání by Poláková byla trestána pouze za jiný právní názor, než měl Rampula.

„Byla to pro mě složitá pozice, stála jsem v čele úřadu, kde se jeden ze státních zástupců choval tak, jak se choval, fakticky pomáhal obviněnému, nemohli jsme se tvářit, že se nic nestalo. Jako jediné východisko bylo věc předložit kárnému senátu,“ prohlásila Poláková.

Kárný senát v čele Miladou Tomkovou po čtvrtečním jednání naznal, že je třeba předložené argumenty důkladně prostudovat a jednání proto přerušil až do druhého dne.

Reklama

Výběr článků

Načítám