Hlavní obsah

Nejvyšší soud se zastal somálské studentky s hidžábem. Česko musí tolerovat náboženský pluralismus

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Na stranu somálské žačky, která nemohla na pražské Střední zdravotnické škole nosit hidžáb, tedy šátek, kterým si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena, se v pátek postavil Nejvyšší soud (NS). Podle něj zákaz nošení šátku při teoretické výuce neměl žádný legitimní cíl. Česká republika podle NS musí akceptovat a tolerovat náboženský pluralismus, nesmí diskriminovat či naopak bezdůvodně zvýhodňovat některý z náboženských směrů.

Foto: Milan Malíček, Právo

V demonstraci se změnil dřívější soud se studentkou ze Somálska, která se soudila se školou, kde jí zakázali nošení hidžábu. Nejvyšší soud jí dal nyní za pravdu.

Článek

Ayan Jamaal Ahmednuurová tvrdila, že školu opustila poté, co ji ředitelka při zahájení školního roku v září 2013 vyzvala, aby si sundala hidžáb i na teoretickou výuku. Původně prý byly domluvené na tom, že šátek bude odkládat pouze při ošetřovatelské praxi. Studentka nakonec ze školy odešla.

Dívka se prostřednictvím žaloby domáhala omluvy a 60 tisíc korun. U Obvodního soudu pro Prahu 10 ani Městského soudu v Praze neuspěla.

Tehdejší soud provázely velké protesty, jichž se účastnili i politici. Stavěli se na stranu ředitelky školy, která sundání šátku po dívce požadovala.

Skutečnost, že způsob vázání hidžábu je v naší společnosti cizorodým prvkem, neznamená porušení norem společenského chování, mravnosti
rozhodnutí Nejvyššího soudu

NS se ale postavil na stranu dívky. Senát v čele s Robertem Waltrem upozornil, že požadavek na odložení šátku opíraný o školní řád nemohl obstát. „Cílem tohoto opatření bylo dodržování společenských norem v prostorách školy a bylo vyvoláno nevhodným oblékáním především chlapců, kteří nosili ve škole a při výuce kšiltovky a kapuce. Normy společenského chování včetně odívání však žalobkyně užitím muslimského šátku neporušila, neboť zahalení vlasů obecně nevzbuzuje pohoršení, je u žen běžné nejen při pobytu venku, ale i uvnitř budov,“ konstatovali soudci.

„Skutečnost, že způsob vázání hidžábu je v naší společnosti cizorodým prvkem, neznamená porušení norem společenského chování, mravnosti, respektive morálky. V případě zahalení hidžábem jako projevu víry tedy není zákaz pokrývek hlavy odůvodněn legitimním cílem zachovávat pravidla společenského chování a morálky, tedy cílem, jež toto ustanovení školního řádu sledovalo,“ stojí v rozhodnutí NS.

Hádky u soudu o hidžábu: Vraťte se, odkud jste přišly, slyšely ženy v šátku

Krimi

Soudci zdůraznili, že pokud se jedná o nikoho neohrožující projevy víry, je potřeba jejich tolerance ve společnosti. „Vyznávání islámu, jehož symbolem je u žen hidžáb, je sice náboženstvím v českých poměrech nezvyklým, vzbuzujícím v některých občanech paušalizující obavy, avšak za podmínek daných naším právním řádem by i tyto osobní a nikoho neohrožující projevy náboženského přesvědčení měly být většinovou společností tolerovány, a to zvláště v oblasti vzdělávání, jehož úkolem je mimo jiné i vést studenty k úctě a respektu k právům druhých a názorové snášenlivosti,“ vysvětlili soudci.

„Osoby bez náboženského vyznání či jiného náboženského přesvědčení by měly respektovat vnější projevy náboženského přesvědčení druhých a není rozumného důvodu, proč by měly tyto projevy jiného, byť u nás nezvyklého náboženství tyto osoby omezovat nebo ztěžovat výkon jejich základních práv,“ dodali soudci.

Případ se nyní vrací zpět k obvodnímu soudu k novému projednání, soud ale bude vázán názorem NS.

V Evropě omezují burky a nikáby

V některých evropských zemích platí zákazy zahalování obličeje, které byly vydány v souvislosti především s nošením ženských muslimských oděvů burky a nikábu. Jde o oděv, který zahaluje celou tvář a nechává jen místo pro oči. Hidžáb zakrývá pouze vlasy.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích.

Z evropských zemí platí částečná omezení na zahalování tváře v Německu, Itálii, Švýcarsku, Norsku a v Bosně a Hercegovině.

Úplný zákaz nošení závojů a šátků zahalujících obličej na veřejnosti přijala v roce 2011 jako první v Evropě Francie. Následovaly ji Belgie, Bulharsko, Lotyšsko, Rakousko a Dánsko. Hidžábů se zákazy nijak netýkají.

Anketa

Měly by školy dovolit nosit dívkám šátek hidžáb?
Ano
10,3 %
Ne
89,7 %
Celkem hlasovalo 10793 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám