Hlavní obsah

Nejstarší žena České republiky slaví 108. narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MORAVSKÉ BUDĚJOVICE

Zástupy gratulantů si dnes podávaly dveře v domku blízko kostela svatého Michala v Moravských Budějovicích na Třebíčsku. Úctyhodné 108. narozeniny zde právě v pondělí oslavila Františka Čermáková. "Máme potvrzeno, že paní Čermáková je nejstarší občankou České republiky," řekla tajemnice místní radnice Jana Špačková.

Foto: Stanislava Dvořáková

Typická čarodějnice sedící na připravené hranici v areálu tábořiště KČT Horal v Cakli.

Článek

Pečlivě učesaná a ustrojená babička Čermáková vítala hosty v křesle u okna, kde tráví většinu času. Přijímala květiny, dárkové balíčky, ale i láhev becherovky. Tou si pak připila se starostou Janem Nekulou, se kterým slaví narozeniny v jeden den. Nekula jí kromě květin předal i blahopřejný dopis od prezidenta Václava Klause.

S gratulacemi přišli i zástupci kraje Vysočina. S rodinou slavila stařenka už o víkendu. "Přišli někteří vnuci a pravnuci, seděla s námi až do půl desáté," řekla její 87letá snacha Jiřina, která s babičkou v domku bydlí a stará se o ni. "Jenom jí splácím její péči, s jakou se o nás starala, když se nám narodily děti," dodala snacha.

Život paní Čermákové zasáhl do tří staletí a dvou tisíciletí. Měla tři bratry, z nichž nejmladší padl v první světové válce. Vychovala tři syny, dvěma žijícím je přes 80 let. Do rodiny patří i šest vnuků, 16 pravnuků a od letoška už také tři prapravnučky. Podle její snachy na babičce všichni obdivují klid a pohodu, které kolem sebe po celý dlouhý život šířila.

Reklama

Výběr článků

Načítám