Hlavní obsah

Nejstarší Češku štvala letos politika

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU

Když vidí nejstarší, už 108letá Češka Marie Kráslová politické zpravodajství, rozčiluje se, chytá se za hlavu a vehementně žádá sestry v domově důchodců v Hluboké nad Vltavou, aby vypnuly televizi. Snad i proto vzpomíná hlavně na setkání s císařem Františkem Josefem, i když, jak sama přiznává, za Rakouska Uherska se žilo daleko hůře než dnes.

Článek

"Politika mě v tomto roce vůbec nebavila a často jsem se i naštvala. Ze zpráv v televizi mě bolely oči. Vadí mi, že se politici nedokáží dohodnout," řekla v pátek Právu Kráslová, která žije v Domově důchodců v Hluboké nad Vltavou teprve rok. Předtím se o ni starala její 79letá dcera Marie.

To, že se Kráslová dokáže u zpráv hodně rozčílit, potvrdila i vrchní sestra domova Eva Bůrková. "Televize má hodně širokou obrazovku a dostala ji k listopadovým narozeninám od města. Když sleduje zprávy, dokáže se najednou rozčílit, chytá se za hlavu a křičí, abychom ji vypnuly. Je totiž na svůj věk ve výborné kondici a všemu dobře rozumí," vysvětlila s pochopením Bůrková.

Jinak prý to byl dobrý rok

Celkově však Marie Kráslová hodnotí letošní rok jako poměrně dobrý. "Je pravda, že jsem musela kvůli zdravotním problémům od dcery do domova důchodců, ale dobře se tu o mě starají. Mám všechno, co potřebuji. To dříve nebývalo.

Dnes mají lidé auta, za mocnářství, nebo první republiky jsme často neměli ani co jíst a na Štědrý den jsme měli jen polévku a škubánky bez masa. Dárky nebyly. Spoustu moderních věcí moc nechápu, ale vím, že se poměrně dobře daří i mým dětem, takže to byl dobrý rok," zhodnotila rok 2006 Kráslová.

Vzápětí hned však začala ochotně vyprávět vzpomínku ze svého dětství na osobní setkání s císařem Františkem Josefem. "Tenkrát jsem byla ještě školačka, když přijel František Josef s celou družinou na koních na náves v Úsilném, odkud pocházím. Pro nás to byl velký zážitek, císař jel do Libniče do Lázní a byla to pro něho pouhá zastávka, přesto jsme se s ním pozdravili a pak jel dál. Byla to velká krása vidět mocnáře osobně," vzpomíná Kráslová.

Kromě dětí a vnoučat má i čtrnáct pravnoučat a čtyři prapravnoučata. Jejím receptem na dlouhověkost je především tvrdá práce.

"Už jako dítě jsem pásla husy, pak jsem šla k sedlákovi do služby a trvalo dlouho, než jsme si mohli s mužem postavit malý domek v Úsilném a tam jsme hospodařili. Byl cestář, takže jsem mu pomáhala také při jeho zaměstnání. Starala jsem se tam i o velkou zahradu. Přestože to byla těžká doba, mám na co vzpomínat," sdělila Kráslová.

V domově důchodců ve svém věku především odpočívá. "Její slabůstkou jsou sladkosti, takže má krabičku s různými dobrotami stále u své postele. Při chůzi si pomáhá chodítkem a výborně jí to na její věk myslí. Je to určitě výjimečný klient a nejen tím, že je nejstarším obyvatelem České republiky," považuje si Kráslové ředitel hlubockého domova důchodců Jiří Slepička.

Reklama

Výběr článků

Načítám