Hlavní obsah

Nejsou lidi. Do armády i s šesti dioptriemi, alergií či obezitou

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda po deseti letech přepsala a podstatně zmírnila zdravotnickou vyhlášku, která stanoví zdravotní mantinely pro výběr nováčků. Doufá, že se jí tak podaří získat víc vojáků i záložáků, protože ze zdravotních důvodů každoročně vyřadí až dvě pětiny zájemců.

Foto: Petr Horník, Právo

Slavnostní přísaha vojáků AČR na Hradčanském náměstí v Praze, archivní snímek

Článek

Podle nových pravidel, která má Právo k dispozici, by se do armády mohli dostat i lidé, kteří dnes nemají žádnou šanci, jako jsou zrakově slabí, obézní nebo alergici.

Změna není plošná, hlavně se bude týkat vybraných odborností, kterých má armáda nedostatek, jako jsou počítačoví experti nebo právníci. V případě armádní potřeby by mohl letos v říjnu, kdy má vyhláška vejít v platnost, projít zdravotní prohlídkou i člověk až se šesti dioptriemi.

Počítačový odborník přece nemusí být v takové kondici jako bojovník
náčelník generálního štábu Josef Bečvář

„Slibujeme si od toho, že to otevře možnost vstoupit do armády více lidem,“ řekl Právu náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Barvoslepý radista, nahluchlý tankista

Dodal, že dosavadní vyhláška není spravedlivá, protože v armádě slouží lidé s různými handicapy a nemocemi, ale stejně postižení vojáci nemohou být nově přijati. „Proč by se stejným zdravotním omezením, které nebrání výkonu služby, nemohl vstoupit do armády specialista s tím, že bude přesně označena funkce, na kterou bude moci být zařazen,“ poznamenal Bečvář.

Náčelník generálního štábu věří, že to pomůže 15 až 20 procentům uchazečů, kteří dnes u vojenských lékařů narazí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náčelník generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář

Podle generála budou shovívavější hlavně u specializací, kde armáda lidi marně shání. „Počítačový odborník přece nemusí být v takové kondici jako bojovník,“ uvedl generál.

Posudkoví lékaři budou mít podle nové vyhlášky, kterou armáda poslala do meziresortního řízení, mnohem volnější ruku a budou vždy přihlížet, do jaké funkce vojáci půjdou.

Piloti, výsadkáři nebo potápěči budou muset mít zdraví bezvadné. Avšak například radista bude muset mít sice perfektní sluch, ale bude moci být částečně barvoslepý nebo šilhavý. Řidič obrněných vozů zase bude moci být částečně nahluchlý.

Armáda potřebuje dalších pět tisíc vojáků

Obecně se vojáky budou nově moci stát i lidé trpící vysokým tlakem nebo alergiemi. Mělo by to napomoci vojenským náborářům splnit objednávku generálního štábu: nabírat každý rok okolo dvou tisíc nováčků. Vedení resortu chce zvýšit počet vojáků ze současných 21 tisíc vojáků na 26 tisíc během pěti let. Z armády každý rok navíc odchází průměrně tisíc vojáků.

„Příkladem takových onemocnění, kde lze zmírnit nároky na přijetí do armády, jsou například dobře korigovaná primární hypertenze nebo některé formy alergií ovlivnitelné běžnou léčbou antihistaminiky,“ sdělil Právu plukovník Richard Kraus, šéf zdravotníků sekce podpory ministerstva obrany. Tato sekce má změnu zdravotní vyhlášky na starosti.

S vyšším tlakem má problém až 35 procent dospělých

Nováček se stane pro armádu přijatelným, pokud bude pod lékařskou kontrolou a svou nemoc pomocí léků zvládne.

Při prohlídce nyní vypadnou čtyři z deseti zájemců

O jak rozšířené neduhy jde, ukazují statistiky. Podle kardiologické kliniky IKEM má například s hypertenzí neboli vyšším tlakem problém až 35 procent dospělých, tedy až skoro tři milióny českých občanů.

Podle Krause bylo loni při zdravotní prohlídce vyřazeno 39 procent uchazečů o vstup do armády. Polovina z nich narazila u psychologů, protože například nemají dostatečné intelektuální nebo poznávací schopnosti nebo u nich hrozí riziko, že nezvládnou zátěž.

„Dalšími nejčastějšími zdravotními problémy jsou alergie, ekzémy, astma či obezita, hypertenze nebo stavy po operacích pohybového aparátu,“ dodal plukovník.

Zmírnit kritéria podle něj rozhodně nelze například v rámci psychologického vyšetření či závažných onemocnění, která mohou vyvolat například poruchy vědomí nebo kolapsové stavy.

Anketa

Uvažovali jste někdy o vstupu do armády?
ano
52,3 %
ne
47,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3224 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám