Hlavní obsah

Nejdřív vojna, pak hokej. Izraelský brankář chytá v Brně

Právo, Michal Šťastný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Čtyřiadvacetiletý Nir Tichon toužil po kariéře profesionálního hokejisty. V Evropě nebo třeba ve Spojených státech by to nemusel být až takový problém. Nir ale pochází z Izraele. Nakonec se po třech letech povinné vojenské služby sbalil a zamířil do Brna. Dnes válí v moravské metropoli za univerzitní tým Masarykovy univerzity a patří k nejlepším brankářům soutěže.

Foto: Michal Šťastný, Právo

Nir Tichon při tréninku

Článek

„Do Česka jsem se dostal náhodou. Kamarádil jsem se s kapitánem univerzitního mužstva, který mi napsal esemesku, jestli nechci hrát v Brně. Nápad se mi moc líbil, protože Češi jsou hokejový národ a vyrostla tu spousta výborných hráčů. Věřím, že je to skvělá příležitost posunout se v hokeji zase dál,“ řekl Tichon, který sní o startu v kanadsko-americké NHL.

Amerika a píle

Tichon se může pochlubit i reprezentačním startem v dresu Izraele, který nyní hraje II. divizi mistrovství světa. Mezi jeho největší zážitek ale patří zejména tréninkový kemp v Americe, kam se vydal potom, co si v Izraeli splnil povinnou tříletou vojenskou službu.

Mezi hlavní přednosti mladého brankáře patří i pracovitost a píle. Zatímco ostatní hráči míří po tréninku domů, on na ledě ještě zůstává nebo se jde potit do posilovny.

„Myslím si, že většina spoluhráčů by si měla vzít příklad z Nirova nasazení a píle. Je to velmi rychlý a vytrvalý gólman. Navíc má také solidní techniku chytání, kterou si osvojil v Americe. Zapracovat ale ještě musí na poziční hře. Pokud však bude i nadále pracovat s takovým zápalem, určitě má šanci se hokeji věnovat profesionálně,“ chválil svěřence trenér brankářů univerzitního týmu Masarykovy univerzity Josef Novák.

Skvělá doprava a milí Češi

Za mořem se Nir sešel v jedné šatně s brankářskými esy NHL. Cenné rady mladému Izraelci předával třeba Cory Schneider, který válí v dresu New Jersey, nebo Scott Darling, jehož působení z Caroliny dobře zná třeba útočník hokejové Komety Martin Nečas.

Podobně jako k tréninku prý Tichon přistupuje k češtině. Každé nové slovíčko si pečlivě zaznamenává do kapesního slovníku, bez něhož do brněnských ulic nevyrazí. Po necelých dvou měsících v největším moravském městě už zvládá základní fráze. Zlepšit se v češtině už chce jen proto, aby mohl dirigovat obranu. Zatím s obránci komunikuje výhradně v angličtině.

I když Tichon nežije v Brně dlouho, na město i život v Česku si rychle zvykl a cítí se tu jako doma. Na Moravě mu kromě izraelských sladkých snídaní a přátel nic nechybí.

„Žije se mi tu opravdu dobře. Nejvíce se mi líbí systém městské veřejné dopravy. Tramvaje a autobusy jezdí obvykle načas a k tomu, abych se někam dostal, nepotřebuji auto. Lidé jsou tu moc milí a vždy mi pomohou,“ pochvaloval si život v Česku.

I přesto, že Izrael platí v hokejovém světě za trpaslíka, zájem o nejrychlejší kolektivní hru světa v posledních letech v židovském státě stále roste. Například minulý týden si tamější hokejový svaz připsal významný milník, když Eliezer Šerbatov naskočil v dresu Slovanu Bratislava jako první Izraelec v historii k utkání KHL a další talenty přibývají.

„Máme tři hokejové soutěže. V nejvyšší lize působí deset mužstev, kvalitní jsou však jen čtyři. Kádr izraelských klubů tvoří většinou Rusové, Kazaši, Ukrajinci a samozřejmě také Izraelci, na něž kluby v poslední době stále více sázejí,“ vysvětlil Tichon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám