Hlavní obsah

Nehádejte se, zklidněte se. Zeman usmiřoval Babiše s Chovancem

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Rozhádaný ministr financí Andrej Babiš (ANO) a šéf resortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se ve středu odpoledne sešli na Hradě u prezidenta Miloše Zemana. Ten jim radil, aby se kvůli reorganizaci policie nehádali a vyvarovali se mediálních přestřelek, které poslední dva týdny předváděli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec ukazuje šachové hodiny, které dostal na společné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem také ministr financí Andrej Babiš a jež jsou nastaveny na za pět minut dvanáct.

Článek

„Jednání bylo v celkem přátelské atmosféře. Pan prezident nás vyzval, abychom se nehádali, že politika je víceméně šachová hra na dlouhou dobu a že je dobré hledat spíše shody než to, co nás rozděluje,“ řekl novinářům po jednání Chovanec.

Zeman oběma ministrům symbolicky daroval šachové hodiny nastavené na za pět minut dvanáct.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Místopředseda vlády Andrej Babiš po schůzce z ministrem vnitra Milanem Chovanecem a prezidentem Milošem Zemanem

„Jsem celkem rád, že pan prezident svolal schůzku. Myslím, že to bylo dobré, vyměnili jsme si názory. Řekl jsem náš názor, který je stále stejný, že žádná reorganizace není potřeba,“ uvedl Babiš.

Dodal, že prezident koaličním partnerům vytkl mediální přestřelky. „Řekl, že se máme zklidnit, že máme argumentovat,“ konstatoval lídr hnutí ANO.

Říkal (Chovanec), že šachy nehraje. S panem prezidentem si rád zahraju.
Andrej Babiš (ANO), vicepremiér a ministr financí

Na otázku, zda by si Babiš zahrál šachy s Chovancem, ministr financí odpověděl: „Říkal (Chovanec), že šachy nehraje. S panem prezidentem si rád zahraju.“

Chovanec: Rád bych policisty zbavil mlčenlivosti

Politici se na jednání nicméně shodli, že problém je potřeba přenést na půdu Poslanecké sněmovny v rámci výboru pro bezpečnost a vyšetřovací komise.

Bezpečnostní výbor by se měl sejít ve čtvrtek ve čtyři odpoledne. Na otevřeném jednání by měli vystoupit odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta i šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek. Oba požádali Chovance o zproštění mlčenlivosti.

„Budeme hledat cestu, abychom je mohli mlčenlivosti zbavit. Ale právní analýza de facto hovoří o tom, že by nejdříve měl požádat výbor. Ale velice rád bych je té mlčenlivosti zbavil,“ prohlásil po hradní schůzce Chovanec.

Otázkou také zůstává, zda si výbor schválí program. Babiš si prý ale neumí představit, že by se tak nestalo. „To by asi občané měli zvláštní pocit z toho, že se tady tají základní informace. Pokud detektiv tvrdí, že pan policejní prezident (Tomáš) Tuhý pouštěl informace, že tam byl tlak z Generální inspekce bezpečnostních sborů, aby se uvolnily informace, tak to jsou skandální věci a je potřeba vědět, jestli je to pravda, nebo to není pravda,“ uvedl.

Prezident řekne svůj názor ve čtvrtek

Zeman středeční schůzku s ministry nekomentoval. Vyjádří se až ve čtvrtek na tiskové konferenci. Ta se bude konat v 15:30.

Hlava státu se s oběma politiky sešla už minulý týden na zámku v Lánech. Zeman však s oběma ministry mluvil zvlášť.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Po středeční hradní schůzce se kvůli sporům kolem plánované reorganizace policie sejdou také šéfové koaličních stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám