Hlavní obsah

Nedostupná zdravotní péče trápí desítky tisíc lidí, problém je hlavně se zubaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazně přibylo lidí, kteří si u ministerstva zdravotnictví stěžují na nedostupnost zdravotní péče. Resort obdržel už 23 tisíc stížností, ještě před dvěma lety jich byla sotva pětina. Problém je hlavně se zubaři v Moravskoslezském kraji.

Foto: Oliver Berg, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Z celkového počtu 23 069 stížností na nedostupnost péče je 15 713 stížností (tj. 68 %) na dostupnost zdravotní péče v oblasti stomatologie,“ řekl Novinkám a Právu mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Podněty se na ministerstvu nastřádaly za posledních pět let. Nejčastěji měli problém sehnat zubaře obyvatelé Moravskoslezského kraje, odkud přišlo 5633 stížností. Necelé dva tisíce stěžovatelů pocházejí z Prahy.

Ještě v polovině roku 2022 přitom evidoval resort 5365 stížností a už tehdy mířila většina na stomatology. Zlomek se týkal všeobecných praktických lékařů pro dospělé nebo praktických dětských lékařů.

Mnohdy není problém, že by stomatologů bylo v regionu málo. Zrovna na severní Moravě jich předloni působilo 835, což je po Praze a Jihomoravském kraji třetí nejvyšší počet v zemi.

Zubaři pomalou generační obměnou netrpí, na rozdíl od praktiků a pediatrů. V Česku jich loni pracovalo přes 8700. Část ale nemusí mít smlouvu se zdravotní pojišťovnou a dělají na sebe, na což narážejí i obyvatelé severní Moravy. Péči neberou jako finančně dostupnou.

„Nedostatek stomatologů, kdy je samozřejmě poptávka hlavně po ošetřeních hrazených zdravotními pojišťovnami, je způsoben také okolností, že řada nových lékařů zakládá soukromé kliniky, které nemají s pojišťovnami smlouvu a jejichž služby si pacienti musí plně platit,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Zubaři chybí hlavně v odlehlých oblastech s nižším osídlením. Mění se ale i péče.

„Starší generace zubařů, která již nějakou dobu postupně odchází do penze, měla v evidenci na jednoho lékaře i dva tisíce pacientů. Mladí stomatologové, kteří intenzivněji využívají časově náročnější nejnovější metody, mají průměrně osm set. Tím postupně vzniká problém s hledáním nového zubaře,“ doplnil Gebauer.

Po zákazu amalgámu se část lidí zubaři vyhne. Nebudou na to mít, řekl Šmucler

Domácí

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler za stížnostmi vidí naopak proklamace politiků o tom, jak je na Ostravsku špatná péče. Vysoké počty stížností podle něj neodrážejí realitu.

„Nejvíc chodí z celé České republiky na prohlídky na pojišťovnu lidé v Moravskoslezském kraji, kde jsou nadprůměrně registrovaní u stomatologa. Je pravda, a tím je ten kraj specifický, že tam chodí poměrně hodně lidí na pohotovosti, i když má řada z nich svého stomatologa. Když jsme se ptali, proč to tak je, říkali, že to tak dělali vždy,“ řekl Novinkám.

Za ministra Adama Vojtěcha (za ANO) podle něj komora řešila asi 23 stížností individuálně, teď se z toho „dělá show“.

Tisíce lidí se každoročně obracejí na pojišťovny, aby jim pomohly najít lékaře, který dělá na pojišťovnu a přijímá pacienty. Ve většině případů se řešení najde.

Pojišťovny se musí zabývat stížnostmi, které získají od ministerstva. Zda to ale vede ke zdárnému konci, ví resort jen u některých případů. „V případě, že je žádost zaslána přes webový formulář, pojišťovny zpětnou vazbu nezasílají,“ upozornil Jakob.

Bílá plomba zdarma? Část zubařů by „sociální výplň“ nedělala, tvrdí ministerstvo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám