Hlavní obsah

Po zákazu amalgámu se část lidí zubaři vyhne. Nebudou na to mít, řekl Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nebude bezplatná alternativa, zákaz amalgámu odradí lidi s nižšími příjmy, aby si nechali vyvrtat kazy. Přesvědčen je o tom prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Komora podle něj navrhla řešení. Resort zdravotnictví ale chystá změnu, díky níž by pojišťovny dávaly příspěvky a platily čtyřicet procent ceny bílé plomby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler

Článek

„Jestli projde návrh ministerstva zdravotnictví na změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění, žádná výplň u dospělých nebude zcela hrazená,“ řekl na dotaz Novinek Šmucler. „U dětí se budou hradit fotokompozita (bílé plomby). U dospělých by se hradila částka, která bude nepodkročitelná a má tvořit čtyřicet procent vypočtené ceny fotokompozita pro děti,“ uvedl.

Lidé by si tak část ceny museli zaplatit. Odhadem by šlo o několik stovek až tisíc korun, podle objemu hmoty a práce.

Sociální nůžky se tím podle něj začnou ve společnosti ještě víc rozevírat. Bohatší lidé se budou o zuby starat lépe, ale ti s nižšími příjmy, v hmotné nouzi nebo další, kteří musí sami živit rodinu, by na péči nemuseli finančně dosáhnout.

Oznamte lidem, že za amalgámové plomby se bude platit, žádají zubaři politiky

Domácí

„To není obava, to je jisté. Tito lidé budou mít velký problém, protože nebudou mít peníze na zaplacení,“ uvedl. Česko se tím podle něj přibližuje východním zemím, kde se lidé o svůj chrup tolik nestarají.

Ministerstvo nicméně chce přimět lidi k tomu, aby se o své zdraví více starali. Vzniknout by tak měly při pojišťovnách speciální fondy, ze kterých by mohli peníze na zaplacení celé částky za bílou plombu dostat. Ovšem pod podmínkou, že budou chodit na preventivní prohlídky a screeningy.

Podle Šmuclera aktuálně víc než čtyřicet procent lidí nechodí na pravidelné kontroly, ale využívají pohotovosti. S fondem na hrazení bílých plomb komora nesouhlasí. Má obavu, že se budou muset vzít peníze vyčleněné na jiné typy péče, třeba na rovnátka.

Klíčová věc je podle něj naučit lidi, jak si čistit zuby. Nikoliv je primárně nutit chodit na prohlídky, ale předcházet tomu, aby jim kaz vůbec vznikl. Vznikl k tomu i speciální web Republikabezkazu.cz.

Správná péče o chrup vám ušetří desetitisíce, čisté zuby se jednoduše nekazí

Zdraví

Bílá, nebo se rtutí? Cena stejná

Stomatologové podle Šmuclera už za ministra Adama Vojtěcha (za ANO) navrhli, aby měli lidé hrazenou takzvanou jednovrstevnou menší bílou plombu, která může být na pohled ošklivější, ale byla by zdarma. Stejně jako je teď amalgám s obsahem rtuti pro dospělé.

Na předních zubech se už dnes z pojištění bílé plomby hradí. Zdarma je mají také děti. U ostatních zubů dospělí platí od 700 do zhruba 3000 korun. Záleží, jak velká hmota je potřeba.

„Bílé plomby nestojí víc než amalgám, drahý je čas,“ poznamenal Šmucler. Důvodem vyšší ceny je práce zubaře na zafixování hmoty. Amalgám rychle zatuhne, u jiných typů to trvá déle. Keramické výplně se v Praze cenově pohybují kolem 10 tisíc korun.

V Česku je na amalgámových variantách závislých 43 procent lidí, kteří je ročně dostanou.

Původně plánovala Evropská unie, že dojde k zákazu amalgámu v roce 2030. Mimo jiné i kvůli ochraně životního prostředí. Nakonec europoslanci změnu prosadili rychleji. Nastane už v příštím roce. Česko si vyjednalo výjimku, opatření začne platit v polovině roku 2026.

Anketa

Omezili byste návštěvy zubaře, pokud byste museli za plomby platit?
Ano
32,9 %
Ještě nevím
4,5 %
Ne
62,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9393 čtenářů.

Šmucler: Peníze na zubaře jsou, ale nepoužívají se

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám