Hlavní obsah

Nechceme vojenskou intervenci v Nigeru, prohlásil Lipavský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničních věcí České republiky Jan Lipavský prohlásil, že nepodporuje vojenskou intervenci v Nigeru, ve kterém koncem července proběhl vojenský převrat, při němž byl pučisty sesazen demokraticky zvolený prezident Mohamed Bazoum. Lipavský to uvedl s tím, že česká diplomacie preferuje spíše diplomatické řešení, které by pomohlo předejít násilí v zemi.

Foto: MZV

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský

Článek

od našeho zpravodaje

Lipavský to řekl Novinkám ve španělském Toledu, kde se ve čtvrtek koná neformální jednání ministrů zahraničí Evropské unie, též známém jako Gymnich.

„Tohle je otázka, která je extrémně citlivá. Já si myslím, že je potřeba, abychom hledali společný postup,“ řekl Novinkám Lipavský s tím, že nemá pocit, že by se k nějakému společnému postupu schylovalo.

„Na druhou stranu se domnívám, že je hodnotnější nějakým způsobem hledat řešení, které nebude násilné,“ uvedl šéf české diplomacie, který dodal, že Česká republika je „určitě pro diplomatické řešení“.

„Je ale potřeba se bavit s těmi hráči v regionu, kteří nějakým způsobem mají možnost to reálně ovlivnit,“ uzavřel.

EU chystá sankce

Podle šéfa evropské diplomacie Josepa Borrella chystá Evropská unie uvalit sankce na členy junty, která se koncem července chopila moci v Nigeru.

Rozhodování o jejich podobě přitom bude brát v potaz ty sankce, které na pučisty uvalí Hospodářské společenství západoafrických států ECOWAS.

„Budeme je následovat a pokusíme se zavést stejný druh sankcí, o kterých rozhodli oni,“ uvedl na Gymnichu Borrell, který dále prohlásil, že navrhne vytvoření právního rámce pro sankce proti těmto osobám ve čtvrtek, až se v Toledu sejdou ministři zahraničí jednotlivých evropských zemí.

„Já si myslím, že je potřeba komplexní přístup,“ řekl o sankcích Lipavský. „Říct, že by to mělo být jen o sankcích, asi není to pravé řešení,“ dodal s tím, že se o nich bude při čtvrtečním jednání diskutovat, a to i s předsedou komise ECOWAS Omarem Tourayem.

Puč v Nigeru

Vojenský převrat v Nigeru se uskutečnil 26. července, kdy vojenská junta v čele s generálem Abdourahamanem Tianim svrhla demokraticky zvoleného nigerského prezidenta Mohameda Bazouma.

Tiani následně 28. července vystoupil v nigerské státní televizi, kde byl představen jako předseda nově vzniklé Národní rady pro ochranu vlasti (CNSP), která o dva dny dříve převzala v zemi moc.

„Předseda CNSP je hlavou státu. Zastupuje Niger v mezinárodních vztazích,“ uvedl jeden z důstojníků část prohlášení, které přečetl v televizi.

Niger uzavřel vzdušný prostor, reaguje na hrozbu vojenské intervence

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám