Hlavní obsah

Nechceme anglický model, ale nákaza je žádoucí, míní Prymula

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plošné promořování populace neznamená podle náměstka Romana Prymuly paralýzu země ani anglický model. Jde podle něj pouze o systematické nastavení především ochrany seniorů a onkologických pacientů a následně postupné uvolňování plošných opatření, tak aby se lidé mohli vrátit k běžným činnostem. Vše bude ale stále za přísných hygienických opatření.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci po jednání vlády.

Článek

„Budeme postupně uvolňovat plošná opatření, aby nebyla celá země v paralýze. Chceme, aby se ostatní skupiny navrátily do běžného života. Je zjevné, že díky tomu se bude vnímavost populace snižovat a budou viru exponováni,” uvedl v pondělí po jednání vlády náměstek zdravotnictví Roman Prymula.

Populaci potřebujeme promořit. Prymula změnil názor

Koronavirus

Za předpokladu, že budou primárně ochráněni nemocní senioři, onkologičtí pacienti nebo ti, kteří mají jiná chronická onemocnění, je taková cesta podle něj zcela žádoucí.

Tzv. stádní/kolektivní imunita – snaha o co nejrychlejší dosažení skupinové imunity (anglický termín herd immunity). To znamená nechat epidemii volný průběh a spoléhat na to, že u velké většiny lidí má onemocnění jen velmi lehký průběh. Až bude takto promořeno kolem 70 procent populace, epidemie pomine, protože velká většina lidí už bude imunní.

Prymula: Nákaza je žádoucí

„Je to žádoucí, protože bez dlouhodobého navození imunity bychom nebyli schopní s nemocí efektivně bojovat, a to je pointa toho, co chceme v následujících dnech dělat. Nechceme anglický model (tzv. stádní imunita) nebo švédský model (velmi malé množství restrikcí) a nechceme, aby došlo k exodu. Bude stále fungovat chytrá karanténa, kterou chceme zaměřit především na osoby, které jsou rizikové, a budou stále platit přísná hygienická opatření,” dodal náměstek po jednání vlády.

Na to, zda má dojít k uvolňování, jak intenzivnímu, jak rychlému a zda je tzv. promořování společnosti žádoucí, se během pondělního dne objevila řada odlišných názorů.

Babiš se postavil za Hamáčka, nesouhlasí s Prymulou ohledně promoření

Domácí

Zatímco premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček s rychlým uvolňováním zásadně nesouhlasí, kloní se k nim někteří odborníci. Řada expertů o tom, že se společnost logicky promořit musí, mluví už od začátku pandemie. Jedním z nejhlasitějších byl například prezident stomatologů Roman Šmucler.

Šmucler: Někdo by měl říct, ty vire hnusný, my se tě nelekneme

Koronavirus

Anketa

Myslíte si, že je žádoucí nechat se nakazit?
Ano, nemám strach
16,9 %
Ano, ale mám strach
16,1 %
Ne
67 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15536 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám