Hlavní obsah

Nečasová uspěla u soudu, finanční úřad ji kontaktoval na špatné adrese

Nejvyšší správní soud (NSS) se zastal Jany Nečasové, manželky někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Ta dostala před Vánocemi roku 2018 darem luxusní hodinky za více než 800 000 korun, za něž jí finanční úřad vyměřil daň 54 810 korun. Výzvy k zaplacení však úřad posílal na špatnou adresu, konkrétně do sídla ODS na Jánský vršek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Nečasová na archivním snímku

Článek

Už v prosinci soud ze stejného důvodu konstatoval nezákonnost doměření daně z oděvů a doplňků luxusní značky Christian Dior. Tentokrát šlo o hodinky značky Cartier zakoupené v Pařížské ulici v Praze za 803 000 korun. Nečasová je dostala před Vánocemi 2012 a nepodala přiznání k darovací dani.

Nejvyšší správní soud se zastal Nečasové ohledně doplacení daně za luxusní dárky

Domácí

Pozornost pražského finančního úřadu dary vyvolaly v důsledku trestního stíhání Nečasové. Úřad chtěl kontaktovat Nečasovou v roce 2015 na základě informací získaných od Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Na výzvu nereagovala, proto jí úřad sám vyměřil darovací daň – takzvaně podle pomůcek.

Nečasová podala žalobu k Městskému soudu v Praze. Poukazovala na to, že úřad doručoval výzvu k podání daňového přiznání na nesprávnou adresu. Proto nebyly splněny podmínky pro následné vyměření daně. Městský soud žalobu zamítl.

Zásilky se vracely opakovaně

NSS však konstatoval, že finanční úřad neměl výzvu a platební výměr posílat na adresu, kterou si Nečasová pro doručování zvolila v roce 2006 u Finančního úřadu pro Karlovarský kraj. Šlo o hlavní kancelář ODS na Jánském vršku v Praze. Volba adresy ale podle NSS nebyla vůči pražskému finančnímu úřadu účinná.

Nemravnost není trestná, řekla soudkyně a zprostila Nečasovou a Rittiga obžaloby

Krimi

„Pokud se správci daně opakovaně vracely zásilky zasílané na dotčenou adresu s údajem, že adresát je zde neznámý a nemá schránku, měl jistě věnovat více pečlivosti posouzení otázky, zda si stěžovatelka skutečně tuto adresu jako doručovací zvolila a zda účinky žádosti z roku 2006 stále trvají a jsou ve vztahu k němu vůbec relevantní,” stojí v rozhodnutí NSS.

Případ se nyní vrací na úroveň Odvolacího finančního ředitelství. Není jasné, zda lze procesní pochybení ještě napravit, anebo mezitím došlo k takzvané prekluzi, tedy zaniknutí nároku. Musí to vyřešit Odvolací finanční ředitelství, plyne z rozhodnutí NSS.

Dárky za deset milionů

Nečasová figurovala v aféře, která vedla k pádu Nečasovy vlády. Za zneužití Vojenského zpravodajství dostala tříletou podmínku a desetiletý, tedy maximální zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Nečasová čelí obžalobě také v kauze krácení daně, policie ji v březnu 2015 obvinila kvůli tomu, že finančnímu úřadu nepřiznala dary, například drahé kabelky, které jako ředitelka premiérova kabinetu dostávala. Celkovou cenu dárků policie vyčíslila na 10,1 milionu korun, zkrácená daň podle žalobců činila 736 000 korun, Nečasová ji posléze uhradila.

Reklama

Výběr článků

Načítám