Hlavní obsah

Nečas: Termín nevýhra neuznávám, volby se vyhrají nebo prohrají

• Aktualizováno
Novinky, jas

Hostem on-line chatu se čtenáři Novinek byl ve čtvrtek čerstvý volební lídr občanských demokratů pro květnové sněmovní volby Petr Nečas. Mimo jiné uvedl, že "nevýhru" neuznává, volby se podle něj vyhrají nebo prohrají. Nečas také myslí, že historie práci Mirka Topolánka ocení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Volební lídr ODS Petr Nečas spolu s mluvčím Martinem Kupkou odpovídají na dotazy čtenářů.

Článek

"Termín nevýhra neuznávám. Volby se buď vyhrávají, nebo prohrávají," odpověděl Nečas na dotaz, zda by se o post stranického předsedy ucházel i v případě těsné prohry. "Řekl jsem jen, že v případě volebního vítězství považuji svou kandidaturu na předsedu ODS za samozřejmou. V případě volební prohry budu o svých krocích rozhodovat na základě síly mandátu, který obdržím od voličů," dodal Nečas.

Topolánek ve čtvrtek oznámil, že odejde z čela Občanské demokratické strany 12. dubna, kdy výkonná rada svěří Nečasovi vedení strany do volebního kongresu. [celá zpráva]

Na dotaz, zda si Nečas nepřipadá jako Topolánkův kat, uvedl, že "historie určitě vyzvedne jeho transatlantickou orientaci, proevropskou politiku, skvěle zvládnuté předsednictví EU a reálné prosazování reforem v roli premiéra".

Lídr ODS rovněž s odkazem na volební systém upozornil na rizika volby malých stran. "Vlastností d´Hondtova systému je, že hlasy pro malé strany mají menší váhu pro počet mandátů. ODS je osvědčená značka, se všemi plusy i minusy," uvedl Nečas.

Boží hod nechci trávit s Paroubkem

Vrátil se i k Paroubkově výzvě k televiznímu duelu. "Boží hod velikonoční chci strávit jako vždy se svými dětmi a ne s Jiřím Paroubkem. Jiřímu Paroubkovi doporučuji totéž," odvětil Nečas. Zároveň doplnil, že se ODS neobejde bez razantní reakce na negativní kampaň ČSSD.

Lídr ODS se vyjadřoval i k některým programovým otázkám. Odmítl například, že by strana navrhovala výpověď bez udání důvodu.

Nečas přiznal, že preferuje spíše nepřímou volbu prezidenta, ale v případě širší shody se nebrání volbě přímé. Naopak nepodporuje obecná referenda, která mají být podle něj vyhlašována ke konkrétní otázce. Přijetí eura ani stanovení konkrétního termínu není nyní na pořadu dne.

Za přirozené koaliční partnery Nečas považuje lidovce a především TOP 09, byť část jejího programu označil za "pravicové vzdušné zámky".

Reklama

Výběr článků

Načítám