Hlavní obsah

Topolánek odstupuje z čela ODS, stranu do voleb povede Nečas

Právo, Novinky, jim, ib, luk, vm
Praha
Aktualizováno

Mirek Topolánek ve čtvrtek oznámil, že odejde z funkce předsedy ODS. Stranu do voleb povede místopředseda a volební lídr ODS Petr Nečas. Topolánek to sdělil novinářům po ranním jednání grémia strany.

Článek

Topolánek odejde z čela Občanské demokratické strany 12. dubna, kdy výkonná rada svěří Nečasovi vedení strany do volebního kongresu.

„Na 12. dubna jsem svolal výkonnou radu, která rozhodne o tom, že stranu povede do voleb Nečas. Vzápětí nato rezignuji. Výkonná rada to musí učinit, je to velmi korektní řešení,“ sdělil ve středu novinářům Topolánek.

Foto: Petr Horník, Právo

Mirek Topolánek odstupuje z funkce předsedy ODS.

"Topolánek neodchází proto, že by bylo riziko klesajících preferencí, to je snad jasné. Naopak ODS v mém čele by mohla i volby vyhrát," řekl mimo jiné Topolánek na tiskové konferenci.

Topolánek odešel z jednání grémia a tiskové konference velmi rozladěn. "Na žádné dotazy odpovídat nemíním," uzavřel svůj výstup.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Tomáš Julínek

„Je to výsledek dohody, kterou jsme učinili již před několika dny,“ řekl Právu Nečas. „Znamená to uklidnění dovnitř strany, nebude tu žádná dvoukolejnost,“ dodal.

Na konferenci Topolánek zdůraznil, že o svém odchodu rozhodl sám a nikdo uvnitř strany ho k ničemu nemusí tlačit. Pod dlouhodobým tlakem ale prý byl po celé poslední volební období. „Poslední čtyři roky docházelo k mé postupné likvidaci,“ řekl Topolánek a zkritizoval média, zejména bulvární, která se mu údajně vtírají do soukromí.

"Chyba byla v obsazení"

„Vždycky jsme si vstřelili vlastní gól. Tím prvním byla tlustá vířivka, druhým pád vlády, a pak, když Gandalovič ohlásil kandidaturu na předsedu. I teď fungovaly síly, nebudu je jmenovat,“ prohlásil Topolánek.

Topolánek narážel na fakt, že hlavními problémy jeho vlády byl rozpor s Vlastimilem Tlustým, jehož strana po pádu vlády vyloučila. Tlustý rozpoutal tzv. kauzu Morava a svým hlasem přispěl také k pádu vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Původně se měl ujmout vedení podle vnitřních stanov první místopředseda David Vodrážka. Ten se na to podle svých vyjádření připravoval, nicméně odmítal, že by měl ambici stranu vést. „Stanovy ODS jsou poněkud nedokonalým materiálem,“ vysvětlil Topolánek nesrovnalosti.

„Na tom, co řekl Topolánek, se jednomyslně shodlo grémium, ale bylo to Topolánkovo rozhodnutí. Platí to, že na schůzku s Fischerem půjde Nečas,“ řekl Vodrážka.

Na otázku, zda si bere osobně Topolánkova slova na tiskové konferenci o tom, že lituje pouze některých personálních kroků, řekl Vodrážka „ne“.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Langer a Jan Zahradil

„Velmi to vítám, je to pozitivní zpráva,“ reagoval na Topolánkovo oznámení o odchodu z čela strany Jiří Pospíšil, předseda ODS Plzeňského kraje. „ODS by se měla sjednotit za jedním mužem a tím je pro mne pan Nečas,“ dodal Pospíšil.

„Je pochopitelné, že Mirku Topolánkovi není nejlépe, že je mu úzko. My jsme mu poděkovali,“ řekl další člen grémia Petr Bendl. ODS pod vedením Topolánka byla podle něj velmi úspěšná éra, zejména „předsednictví EU", řekl Bendl. „Zaslouží velké poděkování,“ doplnil.

Rozhodovalo se již v noci

Podle informací Práva se rozhodovalo o odstoupení Topolánka již v noci, proto bylo jednání grémia tak krátké. Členové grémia se sešli okolo deváté hodiny ranní a za hodinu již Topolánek přišel s prohlášením pro novináře.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ODS Petr Gandalovič

„Rozhodnutí Mirka Topolánka bylo správné, také termín výkonné rady byl Topolánkovým rozhodnutím,“ řekl místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Šéf konkurenční ČSSD Jiří Paroubek nechtěl Topolánkovo rozhodnutí příliš komentovat s tím, že se jedná o vnitřní záležitost ODS. Soc. dem. se to prý netýká ani z hlediska volební strategie. "Nemáme důvod měnit kampaň, my se soustřeďujeme na programové body. Nebudeme měnit vůbec nic," uvedl na ČT Paroubek. ČSSD nicméně negativní kampaň proti Petru Nečasovi zahájila. Podle Paroubka zůstává i nadále nejasné, kdo řídí ODS, zda Topolánek, Nečas či místopředseda Ivan Langer.

Nijak se to prý nedotýká ani TOP 09. "Nemění se vůbec nic. Mirkovi Topolánkovi patří vše dobré za to, co pro ČR udělal, nebylo toho málo. Jen bych podotkl, že konzervativní strana, která se drží práva, by takový krok nemohla udělat, protože ODS porušuje vlastní pravidla. Doufám, že to nehodlá udělat v případě Ústavy, ale jinak si s ní povolební spolupráci dokáži představit," prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Anketa

Považujete krok Mirka Topolánka, který odstupuje z postu předsedy ODS, za správný?
Ano, bylo to nevyhnutelné
86,4 %
Ne, lepšího šéfa ODS už mít nebude
13,6 %
Celkem hlasovalo 12500 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám