Hlavní obsah

Nečas: Senátoři, kteří podali žalobu na Klause, by měli zvážit setrvání ve funkcích

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas přivítal středeční rozhodnutí Ústavního soudu neprojednávat žalobu na Václava Klause pro velezradu. Podle něj jde o uměle vykonstruovaný případ. Senátory, kteří žalobu podali, vyzval, ať zváží setrvání ve svých funkcích.

Foto: Jan Švábek, Právo

Premiér Petr Nečas na pátečním setkání se starosty v Plzni.

Článek

"Ti, kteří tuto žalobu z politických důvodů podpořili, by nyní měli zvážit, jestli mají vůbec dále působit ve veřejných funkcích," uvedl Nečas.

Žalobu od začátku považoval za absurdní. "Osmatřicet senátorů touto blamáží a svým zcela nezodpovědným chováním dosáhlo jen toho, že zásadním způsobem poškodili Českou republiku v zahraničí," řekl.

Gajdůšková: Žijeme v absurdistánu

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) reagovala na Nečasovu výzvu tím, že v civilizované zemi by takový výrok znamenal premiérův konec.

"To je hezká ilustrace českého absurdistánu. Členové parlamentu jsou vyzváni k odchodu z parlamentu šéfem moci výkonné, a to proto, že plní své ústavní povinnosti a podle svých ústavních kompetencí vyžadují dodržování zákonnosti i od prezidenta. Ale premiér Nečas je podle posledních jeho výroků zřejmě přesvědčen, stejně jako byl Václav Klaus, že on je nade vším, nad zákony i parlamentem. V civilizované zemi by každý takový výrok sám znamenal konec premiéra. Ale jsme v ČR za Nečasovy vlády," sdělila Novinkám Gajdůšková.

Senátoři v ústavní žalobě vyčítali Klausovi novoroční amnestii, otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty a případ soudního čekatele Petra Langra, o jehož soudcovských aspiracích Klaus navzdory pravomocnému verdiktu nijak nerozhodl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám