Hlavní obsah

Nečas se postavil za Zemana a obul se do Pospíšila

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expremiér Petr Nečas (ODS) se po mnoha měsících rozhodl prolomit mlčení a veřejně se postavit za tvrzení prezidenta Miloše Zemana týkající se respektování územní integrity Číny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas ještě jako premiér s Milošem Zemanem na Pražském hradě

Článek

Nečase popudily výroky jeho bývalých vládních kolegů, exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a někdejšího ministra spravedlnosti za ODS Jiřího Pospíšila, kteří ostře kritizovali Zemanova slova pronesená na čtyřdenní státní návštěvě Číny s tím, že poškozuje pověst země v zahraničí.

„Především mě tato vyjádření překvapují od pana Pospíšila, se kterým jsem seděl ve třech vládách a ve vedení ODS několik let a nikdy jsem ho na téma Tibetu a Číny neslyšel říci jeden jediný pokus o jakoukoli myšlenku,“ řekl ve středu Právu Nečas. Ten se účastnil Zemanovy cesty do Číny jako člen podnikatelské mise v padesátce byznysmenů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zeman pro Česko hodně odpracoval“

„Prezident Miloš Zeman odpracoval během své návštěvy v ČLR obrovský kus práce ve prospěch České republiky a její ekonomiky,“ dodal expremiér. Proto považuje za laciné, že se do prezidenta oba politici navážejí.

„Česká republika dlouhodobě, přes dvacet let, zastávala politiku jedné Číny a Miloš Zeman nepřišel s žádným novým průlomovým tvrzením,“ poznamenal bývalý premiér.

Zeman při pondělním setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem hovořil o tom, že Česko respektuje územní integritu Číny, neuznává tibetskou exilovou vládu a odmítá se jakkoli vměšovat do vnitřních záležitostí Číny. Současně věří v brzké mírové znovusjednocení s Tchaj-wanem. K tomu poznamenal, že politiku jednotné Číny zastávaly všechny české i čs. vlády. [celá zpráva]

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Pekingu.

Prezident v Číně opakovaně odmítl komentovat situaci v Hongkongu s odkazem na Konfuciův citát, podle kterého ten, komu není svěřen nějaký úřad, nemá mluvit do jeho fungování.

Právě tyto Zemanovy postoje rozlítily Kalouska a Pospíšila. „Já patřím k těm, kteří se zasazují za práva Tibetu. Patřím k těm, kteří si myslí, že je třeba pojmenovat věci správnými jmény,“ řekl pro úterní vydání Práva Pospíšil s tím, že Tibet by měl být autonomní.

„Tibet byl Čínou obsazen formou agrese a to je jednoznačné. Ten stav je z hlediska mezinárodního práva protiprávní. Toto jednání odsuzuji a pomyslně vyvěšuji tibetský prapor,“ uvedl nynější europoslanec za TOP 09/STAN Pospíšil.

„Upozorňovat na to, že v Tibetu jsou pošlapávána lidská práva, by mělo být součástí naší zahraniční politiky,“ dodal.

Podle Kalouska prezident nerespektuje postoj České republiky. „Pan prezident se svými výroky v Číně o 180 stupňů odchýlil od dlouhodobé konzistentní politiky ČR, která měla za všech vlád, ať pravicových, či levicových, obhajobu lidských práv jako svou velkou mezinárodní politickou prioritu. Tím také byla Česká republika na mezinárodním poli zajímavá,“ uvedl pro Právo Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám