Hlavní obsah

Nebyl jsem komunistický agent, soudí se Ploc

Právo, Josef Koukal

Omluvu a vyřazení ze seznamu spolupracovníků komunistické vojenské kontrarozvědky (VKR) požaduje od vedení Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek poslanec Pavel Ploc (ČSSD). Jeho žalobu kvůli loňskému zveřejnění svazku důvěrníka začne 26. března projednávat Městský soud v Praze.

Článek

„Pan poslanec se bude žalobou domáhat stažení svého jména z registru svazků VKR. Zároveň požaduje, aby se mu ústav na svých webových stránkách veřejně omluvil,“ sdělil Právu Plocův právní zástupce Pavel Hrtús. Ploc podle Hrtúse trvá na tom, že s vojenskou kontrarozvědkou nikdy vědomě nespolupracoval.

Způsob zveřejnění svého svazku označil poslanec už loni za nepřijatelný útok na svou osobu. Ohradila se i ČSSD. Podle mluvčího ústavu Jiřího Reichla historici nepochybili. „Archiv bezpečnostních složek zpřístupnil předmětný svazek dle platné legislativy,“ uvedl včera Reichl s tím, že až do zahájení soudního řízení se ústav nebude k záležitosti podrobněji vyjadřovat.

Na seznamech byla jména poslanců

Ústav pro studium totalitních režimů loni v létě zveřejnil na svých webových stránkách registrační protokoly komunistické vojenské kontrarozvědky. Kromě jmen řady slavných sportovců, zejména z řad armádního oddílu Dukla Praha, se v něm objevilo i několik parlamentních poslanců.

V reakci na množící se dotazy novinářů po obsahu svazků svolal na 30. července ústav tiskovou konferenci, na níž všem přítomným rozdal k podpisu předvyplněné badatelské listy a spolu s nimi materiály vedené na poslance ODS Waltera Bartoše, Tomáše Hasila a Juraje Rajnince a poslance ČSSD Pavla Ploce.

Všichni byli kontrarozvědkou vedeni v kategorii důvěrník, která neznamená vědomou spolupráci s tajnou službou. Ploc byl jediný, kdo se zveřejněním nevydal souhlas, byl také zároveň jediný, z jehož spisu se zachovalo 80 stran. Ranincova složka byla skartována v roce 1989, svazky Bartoše a Hasila obsahují jen vstupní a závěrečnou zprávu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám