Hlavní obsah

Fiala vystřelil z pistole a slíbil politickou změnu

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pražské Troji vstoupila ve středu ODS do horké fáze kampaně před podzimními volbami, které se uskuteční 2. a 3. října. S heslem „Postavme Česko na nohy!“ chce strana podle jejích špiček ukázat, že se cítí připravena převzít odpovědnost za další vývoj státu.

Záznam: Zahájení kampaně ODS Video: ČTK

 
Článek

„Je čas odstartovat změnu, která z České republiky znovu udělá zemi, na kterou mohou být její občané hrdí, prohlásil na akci sebevědomě předseda strany Petr Fiala. Krajské a senátní volby pak označil jako příležitost k jejímu odstartování.

Antibabišovská rétorika provázela i úvodní projev předsedy. Kritizoval zejména postup vlády, kde má hnutí ANO většinu, během koronavirové krize, nebo se vystupující vraceli také k doposud nesplněným „marketingovým tahákům“, jakými byly v minulosti například plakáty slibující vyšší desítky nových kilometrů dálnic.

Následně Fiala nakonec symbolicky vystřelil z pistole, a zahájil tak poslední fázi kampaně, na jejímž konci se rozhodne, zda se straně podaří cíle naplnit. Nejenom hlavní tváře strany pak proto následně vyběhly podél Vltavy vstříc „ke změně“.

Začátek konce vlády ANO?

Na dotaz Novinek, jakou změnu by občanům vedení vlády v čele s ODS vlastně přineslo, sliboval třeba reformu státu směrem k menší byrokracii včetně rozvolnění podmínek pro podnikání, které by obsahovalo i zrušení EET.

Pokud jde však o současnou chvíli, nabízí strana podle Fialy hlavně pozitivní posun v jednotlivých krajích. Poukazoval přitom na špatný stav infrastruktury, nebo podfinancování a špatnou dostupnost zdravotnické péče v jednotlivých krajích. Mezi dalšími prioritami pak jmenoval školství nebo zemědělskou politiku.

Cíl je udržet Vystrčila

Fiala nakonec dodal, že je pro něj nyní hlavně důležité udržet v rámci Senátu většinu, a pomoci tak ponechat v jeho čele současného předsedu Miloše Vystrčila, který se před pár dny vrátil z mediálně sledované cesty na Tchaj-wan.

„Senát již prokázal, že je důležitým ochráncem naší svobody a nezávislosti,“ komentoval zmiňovanou návštěvu sám šéf horní komory.

Zemanův kancléř informoval čínského velvyslance o odstavení Vystrčila

Domácí

ODS vyslala z celkem 27 obvodů svého kandidáta ve 12 z nich. Senátorský mandát přitom obhajují s podporou ODS hned dva senátoři, a to Lumír Aschenbrenner a Tomáš Goláň. V dalších 12 má znovu společného kandidáta s dalšími středopravicovými stranami.

Mezi „sdílená“ horká želízka strany tak nyní patří například dlouholetá poslankyně strany Miroslava Němcová v Praze 1 nebo ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, který kandiduje v Praze 5.

Ve třech obvodech pak kandidáta vůbec nepostavila.

Boj o hejtmanství

A pokud jde o kraje, nemají občanští demokraté od roku 2008 hejtmanské křeslo. Fiala se tak nikterak netají tím, že by si přebarvení alespoň pár krajských úřadů namodro velmi přál.

„Mám tipy a dva až tři horké kandidáty a předpokládám, že mě kolegové mohou ještě překvapit,“ usmíval se spokojeně Fiala.

STAN zahájili kampaň do krajů. Vyhnat zlé duchy z úřadů jim má pomoci česnek

Domácí

Strana jde v krajských volbách celkem v 9 krajích ze 13 v koalici. Spolupracuje různě jak s TOP 09, STAN, lidovci, tak i s regionálními uskupeními.

A v souvislosti s krajskými změnami se mluví často hlavně o středočeském úřadu, v jehož čele stojí poslední čtyři roky Jaroslava Pokorná Jermanová (za ANO), kterou provází nejeden skandál.

Jermanová potápí středočeské ANO

Krajské volby

Zde postavila ODS na první místo kandidátky místopředsedu strany a poslance Martina Kupku. „Máme odvahu nefunkční věci měnit a své kraje známe lépe než kdokoliv jiný,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám