Hlavní obsah

NBÚ uděloval prověrky agentům StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bezpečnostními prověrkami, které prováděl Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) pod vedením bývalého ředitele Tomáše Kadlece, mohli projít i bývalí příslušníci StB. Protikorupční organizace Růžový panter ve středu zveřejnila zprávu o výsledcích interní kontroly v NBÚ. Ze zprávy vyplývá, že bývalí estébáci mohli získat osvědčení pro práci s přísně utajovanými informacemi.

Článek

Zástupci Růžového pantera jsou rovněž přesvědčeni, že Kadlec a další lidé z někdejšího vedení NBÚ zneužili svého postavení a s prověrkami manipulovali.

Interní kontrola se týkala postupu NBÚ při udělování prověrek v letech 1999 až 2002. Výsledky vyšetřování má už od loňského září k dispozici premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Na začátku března se s nimi seznámila také Sněmovní komise pro kontrolu NBÚ.

Prověrkami prošli i agenti StB

Mezi nejzávažnějšími pochybeními, která kontroloři odhalili, figuruje lehkovážné udělování bezpečnostních prověrek lidem, kteří byli evidováni jako důvěrníci nebo agenti StB. Referenti, kteří o udělení osvědčení rozhodovali, se místo důkladného prověření žadatelů v některých případech spokojili s informací, že jejich spis byl skartován. Zpráva také uvádí, že některým žadatelům pro úspěch stačilo, že se při pohovoru chovali klidně a hovořili otevřeně.

Ledabylá evidence manipulování se spisy

Právě v zápisech do spisů objevila kontrola další nesrovnalosti. Spisy obsahující citlivé informace si podle kontrolorů zaměstnanci NBÚ prohlíželi, aniž by do příslušné kolonky uvedli své jméno a důvod, proč se s dokumentem chtějí seznámit. "Do tabulky se nikdy nezapisoval ředitel NBÚ, přestože podepisoval vyhodnocení i osvědčení a měl v držení celý bezpečnostní spis," píše se dále ve zprávě.

Ve vyšetřovací zprávě se také píše, že ředitel NBÚ a vedoucí oddělení do spisů nezaznamenávali datum svých rozhodnutí, ani důvody, proč rozhodli jinak než referent, který měl prověrku na starosti. Ředitelka Růžového pantera Iveta Jordanová v tom vidí selhání kontrolních mechanismů v NBÚ. Vedení úřadu mohlo podle ní prověrky snadno ovlivňovat. "Co když to ředitel podepsal jako první? Pak asi jeho podřízení nedali odlišné stanovisko a už to podepsali jen formálně," zauvažovala Jordanová.

Premiérova podivná reakce

Zástupci organizace Růžový panter uvedli, že v polovině února, kdy ještě výsledky kontroly sami neznali, poslali dopis premiérovi Jiřímu Paroubkovi, ve kterém se ho dotazovali, zda a kdy byl s výsledky kontroly seznámen a jaké jsou její výsledky.

Ve světle informací, které ze zprávy vyplývají, se premiérova reakce zdá Růžovému panteru zarážející. V odpovědi totiž alarmující závěry kontroly zcela ignoroval. Místo toho vyzdvihoval kladné hodnocení NBÚ inspekcí NATO, která se ale nikdy nevěnovala konkrétním bezpečnostním prověrkám, personální politice úřadu, ani hospodaření s majetkem. Předseda vlády přitom v odpovědi připustil, že s výsledkem interní kontroly prověrek ho seznámil osobně ředitel NBÚ vloni v září. Paroubek se v dopise nezmínil ani o tom, zda zjištěné problémy s ředitelem NBÚ řešil.

Zástupci Růžového pantera také poukazují na skutečnost, že se o výsledky kontroly včas nezajímal ani Výbor pro obranu a bezpečnost, přestože o jejím průběhu informovaly sdělovací prostředky.

Plné znění zprávy o výsledcích interní kontroly na NBÚ najdete zde.

Reklama

Související články

Poslanci chtějí dohlédnout na NBÚ

Sněmovna v úterý podpořila vznik kontrolní komise pro Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Komise by měla být sedmičlenná a její pravomoci by se měly podobat těm,...

Poslanci: Manipulaci na NBÚ nelze vyloučit

Mezi desítkami tisíc osob a firem, které získaly od konce devadesátých let od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) bezpečnostní prověrku, mohou být lidé, kteří...

Komise chce, aby Paroubek odtajnil zprávy NBÚ

Sněmovní vyšetřovací komise pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) ve středu požádala předsedu vlády Jiřího Paroubka (ČSSD), aby poodkryl roušku...

Výběr článků

Načítám