Hlavní obsah

Návštěvníky chrámu sv. Víta rozčiluje vstupné

Právo, Helena Vacková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Chceme se jen pomodlit. Můžeme bez placení?" ptá se skupinka čtyř anglických turistů mladíka, který má v chrámu svatého Víta na Pražském hradě na starosti kontrolování zaplacených vstupenek. Ten ale jen pokrčí rameny s omluvou, že je zde první den.

Článek

Cizinci tak dál bezradně stojí za bílou páskou dělící prostor katedrály na dvě části. Tu, kam můžou návštěvníci zdarma, a druhou, do níž se lidé od minulého týdne dostanou jen po předložení platné vstupenky. Po chvilce se dva z anglických turistů otáčejí a odcházejí, další vytáhnou stokorunu, v kase u vchodu si koupí lístek a pokračují dál.

Vstupné se v Praze neustále zvyšuje

Ještě donedávna se o katedrálu starala Správa Pražského hradu a zpoplatněna byla pouze nejstarší část svatostánku - hlavní oltář, a to v rámci dvou okruhů po celém Pražském hradě. Teď na informační tabuli nedaleko vchodu do chrámu stojí: "Katedrála není v péči Správy Pražského hradu. Vstup do přední části je zdarma. Vstupenky pro vstup do zbývající části je možno zakoupit v katedrále."

Minulou středu se totiž po dlouhém soudním sporu chrám svatého Víta vrátil do rukou katolické církve a jejím novým správcem je Metropolitní kapitula. celá zpráva Ta hned zavedla novinku. Zadarmo se návštěvníci dostanou jen kousek ode dveří, pokud chtějí vidět víc, musí zaplatit. A to většinu turistů rozčiluje.

"Jsem v Praze už počtvrté a různé poplatky a vstupné se tu neustále zvyšují. U církevní památky, jako je svatý Vít, mi to připadá naprosto nestydaté," řekl Právu Bronislav Bém z Bruntálska, který nakonec peníze za prohlídku zaplatil, příště prý ale bude Svatovítskou katedrálu obdivovat pouze zvenčí.

Stejného názoru je i paní Jana, která do Prahy za památkami přijela s manželem a svými dvěma dětmi z Karlových Varů. "Ještě jsem se nebyla vevnitř podívat, jestli se platí i za děti, ale i tak bychom museli dát minimálně dvě stovky a to mi přijde moc. Nevěděli jsme, že se tu platí," pozastavovala se nad cenou.

Prodloužení návštěvní doby?

"Myslím, že pokud se tu platí, tak by měli změnit návštěvní dobu, mohli by nechat otevřeno déle a ne jen do pěti," postěžovala si Kateřina Beránková, která o víkendu přišla na Pražský hrad provázet skupinu francouzských turistů. "Mě zvláštní poplatek překvapil, protože v Paříži se v Notre Dame neplatí," pokračovala paní Beránková s tím, že pokud církev zavedla vstupné, "ať potom veškeré náklady na opravy také hradí sama".

Jak se platí v evropských kostelích

ITÁLIE - V poslední době se začalo masově zavádět vstupné do kostelů, platí se tak v řadě církevních památkových objektů, zejména v Benátkách či Florencii. Vstupné je od 2 do 5 eur, zhruba od 50 do 150 korun. (Průměrná mzda v Itálii byla loni 2030 eur, tj. 58 tisíc korun, zatímco v České republice byl příjem lidí v celostátním průměru 19 tisíc korun.) Za návštěvu baziliky sv. Petra ve Vatikánu se však neplatí stejně jako do většiny velkých kostelů v Římě. Poplatky jsou jen za speciální části jako třeba krypty nebo muzea spojená přímo s kostelem.

ANGLIE - Prohlídka nejslavnější anglické katedrály v Canterbury, sídle arcibiskupa, je zdarma.

FRANCIE - Gotické katedrály jsou převážně zdarma, za prohlídku do katedrály v Remeši, Amiensu, Chartres nebo v pařížské Notre Dame se nic neplatí. Vstupné se vybírá třeba jen při prohlídce věží (Chartres a Paříž) nebo při prohlídce chrámového muzea či pokladnice (Paříž).

Z nejslavnějších gotických památek ve Francii je výjimkou pouze opatství Saint-Denis, kde je vstup do poloviny baziliky zdarma, ale platí se za návštěvu chóru a krypty 6,5 eura (180 Kč), pro skupiny 5,3 eura (150 Kč), studenti do 18 let zdarma. Průměrný plat je 3,7krát vyšší než v ČR.

POLSKO - Za vstup a prohlídku královské katedrály v Krakově na Wawelu (včetně chóru a pohřebních kaplí) návštěvníci nic neplatí. Platí se pouze za turistickou návštěvu kostela Panny Marie s oltářem Veita Stosse ve městě, a to tři zloté (25 Kč).

RAKOUSKO - Do katedrály sv. Štěpána ve Vídni se neplatí.

NĚMECKO - Do nejproslulejší katedrály v Kolíně nad Rýnem je vstup zdarma, jako do většiny církevních objektů.

Podle mladé ženy, která v chrámu prodává vstupenky, prý turisté ochotně platí. "Lístků prodáme dost, nemyslím, že by si kvůli tomu, že to teď stojí stovku, nechali prohlídku ujít," řekla. Je fakt, že za bílou dělící páskou několik návštěvníků obdivovalo hlavní loď, úzké boční lodi s postranními kaplemi a hlavní oltář, mnohem víc jich ale postávalo vzadu u dveří, kam se dostali zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud přiřkl katedrálu sv. Víta církvi

Obvodní soud pro Prahu 1 v úterý rozhodl, že katedrála sv. Víta a přilehlé nemovitosti patří církvi. Spor státu a církve se táhne už třináct let. Soudkyně...

Katedrála sv. Víta je už v rukou církve

Katedrála svatého Víta v Praze je od úterý v rukou církve. Na základě pravomocného rozhodnutí soudu jí ho předala Správa Pražského hradu. Potvrdil to mluvčí...

Výběr článků

Načítám