Hlavní obsah

Návrhy rebelujících poslanců ODS projedná expertní skupina v čele s Nečasem

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecký klub ODS se na úterním jednání dohodl na vytvoření osmičlenné expertní skupiny. Ta se bude zabývat návrhy šestice rebelujících poslanců, kteří před časem odmítli podpořit stabilizační balíček.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

Ve skupině by měli zasednout premiér Petr Nečas, předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, místopředseda ODS Pavel Drobil, předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek, Radim Jirout a zástupci "rebelů" Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Radim Fiala.

"Jsem rád, že se otevírá prostor pro to, aby se daně nezvyšovaly," řekl v úterý novinářům "vůdce" rebelů Petr Tluchoř. "Dohodli jsme se, že výstupy z této skupiny budou jednomyslné," řekl Tluchoř.

Na prvním zasedání expertní skupiny, jehož datum nebylo stanoveno, se budou projednávat požadavky, které rebelové minulý týden představili předsedovi klubu Stanjurovi: nelíbí se jim hlavně zvyšování DPH a milionářská daň. Rebelové také vyzvali vládu, aby financovala církevní restituce z privatizačních výnosů.

Stabilizační balíček pustí do druhého čtení

Poslanecký klub se v úterý dohodl také na tom, že při projednávání stabilizačního balíčku v prvním čtení podpoří zkrácení lhůty na třicet dní.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura novinářům potvrdil, že vznik expertní skupiny se váže pouze ke konsolidačnímu balíčku, který by v úterý měla Sněmovna pustit do druhého čtení. Scházet by se podle něj měla zhruba dvakrát týdně. "Do 23. či 24. října musí být koaliční shoda," řekl Stanjura.

Zároveň připustil možnost, že o církevních restitucích bude Sněmovna hlasovat možná až v prosinci.

Výběr článků

Načítám