Hlavní obsah

Snížit teplotu vody v bojleru? Hrozí legionella

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při současné energetické krizi, která se během zimy nejspíš ještě prohloubí, úřady i politici doporučují lidem šetřit energiemi. Pokud si ale lidé například sníží teplotu vody v bojleru příliš, vystaví se riziku nákazy legionellou – bakterií, která způsobuje velmi závažné, někdy smrtelné onemocnění, a jíž se nejlépe daří ve vlažné vodě.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie legionelly

Článek

Optimální teplota vody v bojleru i v potrubí při ohřevu prostřednictvím tepláren by měla být 50 až 60 stupňů, což je zároveň teplota, v níž legionella nepřežívá. Při snížení teploty na 45 stupňů a méně se už ale může množit.

„Toto riziko při snížení teploty vody samozřejmě hrozí,“ řekl Právu infektolog Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství. „Žije především v potrubí, zejména v místech malého průtoku, často tam, kde je malá spotřeba vody,“ dodal Dlouhý.

Lékaři řeší víc případů infekce tasemnicí, lidé se mohou nakazit z lesních plodů

Domácí

Legionella podle něj číhá ve starých částech vodních rozvodů a žije v povlacích, který se v nich tvoří. Při puštění vody například při sprchování pak hrozí, že člověk bakterii vdechne a ta se dostane do plic.

Ročně onemocní přes 200 lidí

Proto je podle Dlouhého potřeba občas ošetřit trubky průtokem vařící vody, která zákeřnou bakterii zabíjí.

„Je zásadní mít v pořádku potrubí a vyhýbat se sprchování v místech, kde lidé pouštějí vodu jednou za měsíc, například v rekreačních střediscích,“ upozornil lékař.

Že už lidé šetří, dokládá i příklad pana Romana z Čelákovic. „Už jsem stáhl bojler z 65 stupňů na ekonomický režim. To je kolem šedesáti stupňů. Ale snížit bych mohl i níž,“ řekl.

Kvůli bakteriím zakázali koupání v části italského Jadranu

Evropa

Legionella způsobuje tzv. legionářskou nemoc, která se projevuje závažným zápalem plic. „Je velmi nebezpečná. Způsobuje těžký zápal plic, který vždy dovede pacienta do nemocnice, často ve velmi vážném stavu. Většinou končí na jednotce intenzivní péče, vyžaduje vysoké dávky antibiotik a dva až tři týdny hospitalizace,“ řekl Dlouhý.

Jméno má choroba podle případu, kde byla v roce 1976 poprvé popsána. Stalo se to v hotelu ve Filadelfii na srazu amerických legionářů a bakterií se tehdy nakazilo 221 lidí, z nichž 36 zemřelo.

V Česku se nakazí kolem dvou stovek lidí ročně. V roce 2019 to podle Dlouhého bylo 280 případů, o rok později 216, loni jich bylo 239. „To není málo, když si vezmete, že je to vážné, život ohrožující onemocnění,“ uvedl infektolog.

Radši sprchu než vanu

Mezi prvními příznaky infekce může být bolest hlavy, malátnost a slabost. Pak nastupuje suchý kašel, který je už předzvěstí zápalu plic. Někteří pacienti mohou i vykašlávat krev. Inkubační doba je dva až deset dní a nejvíce jsou ohroženi starší lidé a lidé s oslabenou imunitou.

V Německu jde do tuhého. Žádná teplá voda, vytápění na 19 stupňů

Evropa

Poskytovatelé teplé vody radí lidem: „Pražská teplárenská zajišťuje přípravu teplé vody tak, aby v souladu s platnou legislativou zajistili vlastníci objektů na výtoku u svých konečných spotřebitelů (uživatelů bytů) teplou vodu o teplotě 45 až 60 stupňů dle požadavků vyhlášky. Zároveň zajišťuje dostatečnou cirkulaci teplé vody tak, aby bylo zabráněno množení bakterie legionella,“ řekl Právu Pavel Maďar, manažer zákaznického portfolia Pražské teplárenské.

„Pokud koncoví uživatelé chtějí šetřit, pak spotřebu mohou ovlivnit zejména svým chováním. To znamená místo napouštění vany se raději sprchovat, mýt nádobí v myčkách, a ne pod tekoucí vodou, mohou po­užít omezovače průtoku u sprch a podobně,“ řekl Maďar. „Taktéž v rámci vnitřních objektových rozvodů mohou k úsporám na teplé vodě přispět kvalitním zaizolováním vnitřních rozvodů teplé vody, odstraněním slepých ramen a podobně,“ dodal.

Funguje oxid chloričitý

„Obecně není vhodné provozovat rozvod teplé vody s teplotou pod 45 °C. Úsporu v podobě výrazného snižování teploty tedy nepovažujeme za ideální cestu. Proto zatím ani v naší síti nepředpokládáme snižování teploty teplé vody,“ řekl Právu David Souček z Teplárny Liberec. „Pokud by bylo snížení teploty vody nezbytné, zintenzivníme preventivní opatření – zvýšený odběr vzorků teplé vody, proplachy rozvodů a podobně,“ dodal.

Češi se obávají drahých energií, už hledají úsporná řešení, ukázal průzkum

Ekonomika

Podobně mluví Pavel Hofreiter ze společnosti Euroclean, která mj. provozuje informační web Legionella.cz. „Snížením teploty vody může skutečně docházet k výskytu legionelly. Může k tomu docházet, když nebude odběr teplé vody, například u starších občanů, kteří chtějí šetřit,“ řekl Právu. „Voda by se měla dezinfikovat oxidem chloričitým, který je nejúčinnější chemikálií na likvidaci této bakterie,“ dodal Hofreiter.

Na komplikace způsobené legionellou zemřel například bývalý předseda Evropského parlamentu David Sassoli. Ten byl oslabený onkologickou chorobou a legionářské nemoci podlehl letos v lednu.

Anketa

Hodláte v zimě topit méně než dříve?
Ano
50,1 %
Ne
49,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28645 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám