Hlavní obsah

Návrh reformy prošel do druhého čtení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všech 11 zákonů, které jsou součástí reformy financí, prošly Sněmovnou hladce do druhého čtení. Podle očekávání proti hlasovala opozice ODS a KSČM. Projednávání reformy bude pokračovat na podzim. Debatu o ekonomické reformě poznamenala prudká hádka mezi opozičními poslanci a ministrem vnitra Stanislavem Grossem.

Foto: Břetislav Šťasta

Hrad Malenovice

Článek

Reforma by během tří let měla přinést úsporu necelých 200 miliard korun ve výdajích a více než 70 miliard korun z vyšších daní. Poslanci o všech 11 zákonech hlasovali celkem 32 minut ve 26 hlasováních. Takřka po celou dobu se hlasování účastnilo 198 poslanců. Nemocného komunistického poslance Antonína Zralého takzvaně vypároval předseda unionistických poslanců Karel Kühnl.

Nečekaně prudkou hádku v úvodu jednání způsobilo vystoupení Jana Klase, který tvrdě napadl policii za to, že neposkytla ochranu pozůstalým a svědkům přestřelky, která se odehrála v úterý v Litvínovicích u Českých Budějovic a vyžádala si tři lidské životy. Klas naznačil, že policie postupuje při objasňování kauzy laxně.

Klas se pozastavil nad tím, že sdělovací prostředky neotiskly fotografii Ladislava Pacovského, který je z vraždy podezřelý. Klas řekl, že Grosse už v úterý varoval, že vrah může jít za mužem, který má k dispozici fotografii Pacovského. "I přesto, že pan ministr pověřil své podřízené, aby věnovali celé tragédii maximální pozornost, lze říci, že nic zásadního, chcete-li razantního, se ze strany Policie ČR nestalo," řekl Klas.

Podle Klase má "generál Kolář začít makat"

Klas poslance upozornil na to, že podle jeho informací si rakouská policie "stěžuje na nezájem či špatnou spolupráci sčeskou policií". Jak dodal, policie byla v minulých dvou letech "opakovaně informována o vysokém stupni nebezpečnosti tohoto psychopata, a nebyla schopna aochotna realizovat sebemenší opatření. Dochází ktomu, že rodina je nucena zdůvodu nezájmu aneochoty policie sama amatérsky vyhledávat soukromé krytí," prohlásil Klas.

"Žádám, aby MV ČR ihned podniklo veškeré kroky ktomu, aby příslušní funkcionáři konečně věnovali celé tragédii maximální pozornost, aby nasadili maximum dostupných sil aprostředků, aby zajistili okamžitou ochranu manželek pozůstalých, které se vážně obávají osvůj život a jsou ve velmi špatném psychickém stavu, aby prostě generál Kolář a jeho podřízení začali laskavě konečně makat na něčem jiném, než jsou odposlechy", apeloval vzrušeným hlasem Klas. 

Gross v bezprostřední reakci řekl, že nemá k dispozici všechny podklady, aby mohl Klasovu kritiku komentovat. "Pokud by se ukázal jen stín pochybností o tom, jestli (podřízení Grosse) svojí práci dělají dobře, tak budou muset být vyvozeny závěry," řekl. Současně ale upozornil, že ukáží-li se poslancova obvinění jako lichá, musí se Klas veřejně omluvit.

Gross: ODS dělá z mrtvol politiku

Gross nabídl, aby se kauzou zabýval sněmovní branný výbor, což ale poslanci ODS neakceptovali. Naopak ke kritice policie se přidal šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Gross si to nenechal líbit a na poslance ODS začal křičet: "Že z mrtvol bude ODS dělat politiku, to je hanebnost. To je hanebnost. To je hanebnost, za kterou by se měl každý slušný člověk stydět."

Později dodal, že ODS se posouvá na úroveň Sládkových republikánů. Část jeho slov zanikala dílem v potlesku části Sněmovny, ale dílem i v bušení některý poslanců do parlamentních lavic.

Hádka měla o několik minut později ještě dohru ve slovním konfliktu ministra kultury Pavla Dostála (ČSSD) a místopředsedy sněmovny Ivana Langra. Dostál marně žádal od Langra omluvu za některé jeho výroky, jež pronesl ve středeční rozpravě o reformě veřejných financí.

V poledne pak Gross oznámil, že jedna osoba skutečně chráněna byla, druhá policejní ochranu odmítla s tím, že jako podnikatel potřebuje volnost. A vyzval Klase, aby se omluvil. Ten to odmítl s tím, že ještě dnes ho někteří lidé žádali o pomoc při zajištění své bezpečnosti.

Druhé čtení v září

První čtení, kdy Sněmovna rozhodla, zda celkem 11 vládních předloh zamítne nebo zda je postoupí k podrobné diskusi svým výborům, skončilo ještě před polednem. Další čtení návrhu zákona je připravena na září.

Podporu dnes v prvém čtení získal také návrh na omezení platů ústavních činitelů. Vláda navrhuje, aby platy ústavních činitelů příští tři roky nerostly. Časem by pak měly kopírovat trojnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Premiér: O osud vlády se nebojím

"Reforma postoupila o pořádný krok dopředu," řekl po hlasování novinářům premiér Špidla a sebevědomě dodal: "Tento výsledek jsem dnes ráno očekával."

Na dotaz Práva, zda se neobává o osud vlády, neboť ODS se rozhodla, že na podzim se ji pokusí svrhnout, Špidla odpověděl: "Politická práce je vždycky nejistá, o osud vlády se ale neobávám. Reforma je založena dobře. Myslím, že ji dokážeme obhájit a prosadit."

Snahám ODS se Špidla usmíval: "Je jasné, že si to ODS přeje. Přání je otcem myšlenky, ale neplatí vždycky, že se zrealizuje. Jsem přesvědčen, že jsme schopni dál zvládnout mnoho těžkých věcí. Nemám obavu."

Premiér však opět připustil, že před vládou jsou týdny těžkých vyjednávání a že jednání mohou vést k dílčím změnám v navržené reformě. "Prostě neexistuje zákon, který by prošel Sněmovnou bez pozměňovacích návrhů. Zásadní změna by ovšem znamenala, že nebude reforma," zdůraznil.

Poslanci ODS navrhli zamítnout všech jedenáct předložených novel,ale bez úspěchu. "Dalo se to předpokládat. My jsme hlasovali neúspěšně. Ovšem bylo to jednání v prvním čtení, čili to rozhodující se odehraje v září ve druhém a třetím čtení," neztrácí naději šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Zdůraznil, že ODS žádné pozměňovací návrhy nepředloží a "nepodpoří vůbec nic".

Reklama

Související články

Hojdar varoval, že reformu nemusí podpořit

Vládní většina 101 hlasu v úterý padla. Z klubu ČSSD vystoupil předseda hospodářského výboru Sněmovny poslanec Josef Hojdar. Premiér Špidla sice uvedl,...

Poslanci projednají reformu v jednom celku

Poslanecká sněmovna v úterý na návrh předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého sloučila rozpravu ke všem zákonům reformy veřejných financí dohromady. Poslanci...

Výběr článků

Načítám