Hlavní obsah

Návraty z ciziny bez testů rozdělily odborníky

Kdo bude plně očkovaný proti covidu, nemusí při návratu do Česka ze zemí zbarvených do oranžova a červena na covidové mapě světa podstoupit PCR test.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tato pro cestovatele nesporná výhoda ale rozdělila odborníky. Někteří varují, že jde o riziko v době, kdy se světem šíří odolnější mutace, jimiž se mohou nakazit i očkovaní. Podle dalších ale může k vakcinaci motivovat ty, kdo ještě váhají. Ukončené očkování má milion a sedmnáct tisíc Čechů.

Češi, kteří mají alespoň 14 dnů po druhé dávce očkování, se tak mohou z cest vracet bez nutnosti PCR testů a karantény. Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) udělal svým rozhodnutím v úterý první krok k obnovení běžného cestování.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Mapa zemí podle míry rizika nákazy.

Očkovaní mohou od úterý snadněji cestovat

Koronavirus

Na test musí ti, kteří v zahraničí jeli veřejnou dopravou. Cestovatelé také musí nosit respirátory mimo domov, i venku, po dobu dvou týdnů od návratu. Už první krok, z něhož se čeští cestovatelé mohou radovat, ovšem nevyvolal tak hlasité nadšení u odborníků, kteří se zabývají mutacemi covidu-19.

„Motivace k očkování“

„Největší novou blbostí, kterou náš stát provede, bude nechat vracet se z rizikových zemí očkované bez negativního PCR testu, a to s nějakou speciální mutací. Je třeba stále připomínat, že očkování nezaručí bezinfekčnost,“ napsal na sociální síti profesor Omar Šerý, vedoucí brněnské laboratoře, jež vyvinula tzv. poolování, tedy hromadné PCR testování ze slin.

A připomněl, že v minulém týdnu jeho laboratoř Elisabeth Pharmacon našla mezi pozitivními vzorky tři jihoafrické varianty koronaviru u osob z Brna, Vysočiny a Olomouce. „Po dvou měsících klidu se znovu začínají objevovat JAR mutace i v našem odběrovém centru,“ doplnil Šerý. Opačný názor zastává Hana Roháčová, primářka největší české infekční kliniky v pražské Fakultní nemocnici na Bulovce.

Proočkovanost stoupá. Rozjel se prodej dovolených

Domácí

„Já toto rozhodnutí velmi vítám a naprosto s ním souhlasím. Ano, sice i očkovaní lidé mohou prodělat znovu covid lehkou formou, ale na druhou stranu toto vnímám jako návrat k normálu a motivaci pro lidi, aby se nechali očkovat a pomohli tak celé společnosti žít zase normálně,“ řekla Právu lékařka.

Podle virologa Pavla Plevky představuje nová praxe i výhodu pro laboratoře, které díky speciálním kytům odhalují jak pozitivitu na covid, tak jednotlivé rozšířené mutace viru.

„Nebude-li se tato skupina muset testovat po návratu, ušetří to kapacity laboratoří k testování pacientů s respiračními onemocněními, u nichž mohou být zachyceny nové varianty viru. Pravděpodobnost, že se očkovaní lidé nakazí, je velmi nízká. Očkování chrání i před novými variantami SARS-CoV-2, i když méně efektivně,“ řekl vedoucí výzkumné skupiny strukturní virologie v CEITEC při Masarykově univerzitě v Brně.

Europoslanci schválili návrh na covid pasy

Koronavirus

Úleva od testů se týká návratu ze zemí v oranžové kategorii, kam spadají Finsko, Irsko, Island, Malta, Norsko, Portugalsko a Azorské a Baleárské ostrovy. A z rizikovějších červených zemí, kam nyní patří Španělsko, Řecko, Itálie, Německo, Rakousko, země Beneluxu či Slovensko.

Povinnost testů po návratu zůstává zemím s vysokým rizikem nákazy vybarvených tmavě červenou, kam se nyní řadí většina třetích zemí a některé evropské včetně Chorvatska a Velké Británie.

Úplný zákaz cest platí do konce května pro černě zbarvené země s extrémním výskytem viru, kam ČR počítá například Peru, Kolumbii, Botswanu, Brazílii, JAR, Keňu, Tanzanii, Zimbabwe či Indii.

Reklama

Výběr článků

Načítám