Hlavní obsah

NATO nemá peníze na přepravu českých vrtulníků do Afgánistánu

Právo, ČTK, roš
PRAHA

Velitelství NATO nemá dost peněz na přepravu materiálu pro svou misi v Afghánistánu, a to včetně vrtulníků, jež darovalo Česko. Pondělnímu vydání Financial Times Deutschland to řekl velitel Aliance generál James Craddock a kritizoval v této souvislosti spojence za neplnění slibu vyslat další síly.

Článek

„Můj rozpočet na to, abych materiál dopravil, je už téměř na nule. Potřeboval bych okolo 4,5 miliónu eur (zhruba 100 mil. Kč),“ postěžoval si v interview velitel NATO.

Kritizoval, že stále chybí 19 ze 73 jednotek k výcviku afghánské armády slíbených státy Aliance na dubnovém summitu v Bukurešti. „Česká republika v tomto ohledu své závazky plní a nic není ve skluzu,“ vysvětlil Právu situaci mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

První část českého daru Afghánistánu – jde o šest dopravních vrtulníků Mi-17 – je už na místě. „Dalších šest bitevních strojů Mi-24 Česko podle dohodnutého harmonogramu s afghánskou národní armádou a velitelstvím NATO předá asi v polovině příštího roku,“ doplnil mluvčí.

Připomněl, že ČR se od příštího roku také zavázala vyslat do Afghánistánu tři dopravní vrtulníky M-17 a ani odmítnutí některých pilotů přeškolit se na ně misi neohrozí. Vybraní adepti podle jeho slov již procházejí výcvikem.

Své stížnosti na liknavost spojenců vznesl americký generál v souvislosti se svou inspekční návštěvou Afghánistánu: „Jen co jsme začali jednotky nasazovat, nastaly problémy,“ upozornil. „Můj zástupce píše dopisy, já volám, on volá a já píšu. Už jsem z toho frustrovaný,“ řekl. Podle Craddocka v červnu poprvé zahynulo v zemi víc zahraničních vojáků než v Iráku. Z 45 mrtvých bylo 27 Američanů a 13 Britů. „Tvrzení, že kde je ulice, není Tálibán, již neplatí. Nyní platí: kde stavíme, útočí také Tálibán,“ uvedl velitel NATO k taktice nepřítele.

Reklama

Výběr článků

Načítám