Hlavní obsah

Natálka má pod stromečkem dárky z celé republiky

Právo, Aleš Honus

K malé Natálce, která byla letos v dubnu popálena při rasově motivovaném útoku žhářů ve Vítkově, sice dorazí Ježíšek s tou pravou nadílkou ve čtvrtek, ale dárky ze všech koutů republiky už dostává od minulého týdne – a to s každodenní pravidelností.

Foto: Aleš Honus, Právo

Natálka a její nejstarší sestra Kristýna se Ježíška nemohou dočkat - stromeček mají doma už od pondělí.

Článek

Pod stromečkem, jenž se v Natálčině domově rozzářil už v pondělí večer, se tak například v úterý objevila například mluvící panenka. „Každý den dostáváme i několik balíků z celé republiky. Minulý týden jich přišlo asi deset. Jako adresa je tam uvedena jenom Natálka, Budišov nad Budišovkou. Poštovní doručovatelka už ví, komu jsou balíky určeny,“ svěřila se v úterý Anna Siváková, maminka Natálky a dalších tří dětí. "Říkala jsem, že letos nechci žádný vánoční dárek, protože ho už mám. Je to Natálka a přála jsem si ji zpět ze všeho nejvíc na světě. Ona je můj nejkrásnější dárek v životě a jsem naprosto spokojená," svěřila se žena.

„Lidé Natálce posílají různé hračky, ale také oblečení. Nejvíce máme plyšových zvířátek, už je pomalu nemáme kam dávat,“ poznamenala Anna Siváková. Dvouapůlroční dívence dávali lékaři ještě letos na jaře jen velmi malou šanci na přežití – Natálka se přesto uzdravila, před třemi týdny byla z nemocnice propuštěna domů a Vánoce stráví s rodiči a se třemi staršími sestrami Kristýnou, Pavlínou a Kornelií.

Foto: Aleš Honus, Právo

Maminka Natálky obdržela od redakce Práva dárkový koš.

FOTO: Aleš Honus, Právo

FOTO: Aleš Honus, Právo

K dárcům se v předvánoční době připojila také redakce Práva, která rodině zakoupila dárkový koš s pochoutkami na štědrovečerní stůl. Anna Siváková jen stěží nachází slova díků pro dárce, kteří Natálce a jejím sestrám posílají v některých případech i velmi drahé hračky.

„U některých balíků, které chodí poštou, není uveden ani odesilatel. Všem, kteří nám napsali zpětnou adresu, se snažíme odpovědět, abychom jim aspoň poděkovali,“ dodal Natálčin otec Pavol Kudrik a ukázal balíček pohlednic, adresovaných lidem z různých koutů republiky.

Píší děti z celého Česka

Dodal, že kromě balíků s dárky přicházejí rodině i povzbudivé dopisy. „Natálce píšou i děti z celé republiky. Přejí rychlé uzdravení, chtěli by se kamarádit a dopisovat si. Většinou ale nenapíšou svoji celou adresu,“ řekl Pavol Kudrik.

Přípravy na Vánoce jsou v rodině Natálky v plném proudu. Na štědrovečerním stole budou mít děti hrachovou polévku, rybí filé nebo vepřový řízek a samozřejmě bramborový salát. Umělý stromeček si děti s maminkou nastrojily už v pondělí, zásobu sladkostí, jídla a pití rodina nakoupila v místních obchodech. „Letos jsem na pečení cukroví nenašla čas. Malou mám totiž celý den na rukou, zatím se nedokázala postavit na vlastní nohy. Je pořád zesláblá z nemocnice,“ řekla Anna Siváková.

„Samozřejmě že už Natálka leze po čtyřech a snaží se zachytit stolu a postavit se. Chození se jí ale stále nedaří,“ doplnil Natálčin otec, který už dokončil rekonstrukci domu, pořízeného za peníze z finanční sbírky. Zbývá už jen dodělat obklady v koupelně. Největší naděje teď Pavol Kudrik vkládá do začátku příštího roku, kdy snad konečně nastoupí do práce.

„Už jsme toho dostali dost, teď se musíme snažit sami,“ říká. „V místních technických službách mi říkali, že by mne snad mohli v příštím roce zaměstnat, budou potřebovat někoho na údržbu chodníků a zeleně. Práce se nebojím, věřím, že se pro mne nějaká najde,“ dodal Kudrik.

Reklama

Související témata:

Související články

Redaktoři Práva odvezli Natálku domů

Tříletá Natálka, která letos v dubnu při žhářském útoku na dům své rodiny ve Vítkově utrpěla rozsáhlé popáleniny, byla ve středu po 11. hodině propuštěna...

Léčba Natálky stála dosud přes šest miliónů

Už více než šest miliónů stála dosud léčba popálené Natálky z Vítkova. A konečnou sumu, která ještě poroste, bude muset zdravotní pojišťovně zaplatit čtveřice...

Výběr článků

Načítám