Hlavní obsah

Nastupovat po Roithové je výzva i danajský dar, tvrdí nový lídr lidovců Svoboda

Novinky, Václav Lang
Praha

Lidovci v pondělí slavnostně odstartovali kampaň pro volby do Evropského parlamentu, jejímž lídrem je Pavel Svoboda. Ten v rozhovoru pro Novinky ocenil aktivitu své předchůdkyně Zuzany Roithové a uvedl, že nastupovat po ní v pozici jedničky na kandidátce je současně výzvou i danajským darem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Svoboda

Článek

Na zahájení kampaně často padala slova o nutnosti vyšší aktivity České republiky směrem k Evropě. Co si pod tím máme představit?

Byli bychom rádi, kdybychom zachovali naši aktivitu na úrovni Zuzany Roithové, nejpracovitější české europoslankyně. Pokud se nám tohle podaří, budeme velmi šťastní, protože Zuzana je přece jenom velmi pracovitý zjev.

Od Zuzany Roithové jste převzal symbolický štafetový kolík. Jaké to je nahradit ženu, která – jak říkáte – je nejpracovitější českou europoslankyní?

Moderně se říká, že je to výzva, také by se dalo říct, že je to danajský dar, protože naši voliči očekávají, že budeme v této pracovitosti a v této výkonnosti Zuzany Roithové pokračovat. A očekávají to právem.

Vstupujete do kampaně pro volby do Evropského parlamentu s heslem Hájíme české zájmy. Jaké jsou české zájmy?

Je to především zaměstnanost. Můžeme používat evropské fondy a jiné nástroje k tomu, aby čeští lidé měli více pracovních příležitostí. Českým zájmem je také kvalita potravin dovážených na český stůl. Do východních členských států jsou často dováženy méně kvalitní potraviny než na stoly našich západních evropských spoluobčanů. Což je praxe, která je odsouzeníhodná.

Za český zájem považujeme také například podporu rodin s dětmi. Evropa vymírá, a přitom se například v oblasti daně z přidané hodnoty tváříme, že tomu tak není. Je možné alespoň podpůrně, symbolicky udělat to, že odbouráme DPH na některé produkty dětské spotřeby, abychom ulevili rodinám, které chtějí mít děti – plenky, sunar, dětská výživy. To všechno jsou věci, které by měly být v našich poměrech o pětinu levnější.

Hovoříte o tom, že by se do České republiky měly dovážet kvalitnější potraviny. Jak zabráníte tomu, aby se sem dovážely nekvalitní produkty?

Když si vezmete hospodářskou soutěž, na úrovni vztahů mezi podniky je zakázáno, aby dodavatel jednal odlišně s různými odběrateli. Ale v oblasti ochrany spotřebitele to zakázáno není. Proto kritizujeme hlavně to, že jeden a tentýž podnik, který vytváří jogurt, ho vyrábí ve dvou kvalitách – pro západní trhy, kde je jogurt navíc levnější, a pro východní trhy, kde je onen jogurt dražší. Takže ve výsledku východní spotřebitel koupí horšího produktu dotuje západního spotřebitele a jeho vyšší kvalitu potravin. A to se nám zdá nemorální, s tím je potřeba něco dělat.

Čím to je, že se z České republiky stala „popelnice Evropy“?

Není to jen Česká republika, ale všechny východní země. Je to tím, že máme povoleny nižší standardy na kvalitu potravin. Kdyby fungovala logika, že za horší potravinu platíme méně, tak bychom to asi pochopili. Ale platit více za horší potravinu se nám zdá zvrácené.

Hovořil jste o tom, že zájmy ČR nebyly dosud dostatečně hájeny. Na čí straně je vina?

Neřekl bych, že je to vina. Jak se postupně Evropa integruje, objevují se nové aspekty integrace, které je potřeba řešit. Od toho tady jsme, od toho jsou tady evropští poslanci, aby tyto nedodělky dodělávali.

Které další nedodělky to jsou?

Jedním velkým evropským tématem je například evropská obrana. Ukazuje se, že bezpečnostní hrozby nejsou tak daleko od hranic Evropské unie. Tím narážím samozřejmě na krizi na Ukrajině. Evropská unie by se měla vzpamatovat a začít se starat o vlastní obranu.

Problém je v tom, že žijeme v jakémsi mamahotelu – zvykli jsme si, že za obranu Evropy odpovídají Spojené státy americké. Ale už je to asi jeden a půl roku, co poslední americký tank odjel z Evropy. Spojené státy přesunují své vojenské kapacity jinam a my se k tomu budeme muset začít stavět nějak pozitivně.

Doufám, že se půjde cestou, kterou naznačil i pan prezident Zeman ve svém projevu, totiž specializací jednotlivých států na určité zbraně nebo na vojenské stroje, poněvadž to bude ekonomické, a také si tím připomeneme, že EU byla na počátku mírovým projektem, který vznikl tak, že se společné kontrole podřídilo uhlí a ocel jakožto suroviny potřebné k výrobě zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám