Hlavní obsah

Nastal čas skončit s diskriminací romských dětí, tvrdí Amnesty International

Diskriminace romských dětí je České republice na denním pořádku. Mezinárodní organizace Amnesty International (AI) ve čtvrtek zveřejnila zprávu, podle níž jsou romské děti umisťovány do oddělených tříd, budov i škol. ČR prý touto segregací porušuje lidská práva i zákony EU. S tímto rasismem je potřeba podle AI skončit. Ministerstvo školství v reakci uvedlo, že pro nápravu byla přijata řada opatření včetně nového školského zákona.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Rozšířená segregace romských dětí je hrůzným příkladem systematické předpojatosti. Školy vedou děti k nenávistné diskriminaci od útlého věku,” řekl ke zprávě generální tajemník AI Salil Shetty.

Podle autorů zprávy jsou romské děti v Česku běžně umisťovány do praktických škol pro žáky s „lehkým mentálním postižením” a sníženou schopností se učit. Romové tvoří téměř třetinu žáků těchto dříve zvláštních škol, přestože romská obec tvoří méně než tři procenta obyvatel České republiky.

Nazvěme to pravým jménem: je to prostě a jednoduše rasismus
generální tajemník AI Salil Shetty

Představitel organizace se sídlem v Londýně považuje problém za velmi hluboký. „Česká vláda tím, že dlouhá léta není s to se vypořádat s touto záležitostí, nejen porušuje zákony Evropské unie a lidská práva, ale také omezuje životní šance desetitisíců českých občanů. Nazvěme to pravým jménem: je to prostě a jednoduše rasismus," zdůraznil Shetty.

ČR může skončit u soudu

Podle ministerstva školství ale Rada Evropy nedávno ocenila opatření přijatá vládou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Mezi nejzásadnější kroky v tomto směru patří novela školského zákona, která zavádí podpůrná opatření pro jakkoli znevýhodněné žáky nebo pravidelná periodická šetření České školní inspekce ohledně zařazování žáků do určitých vzdělávacích programů,” uvedlo ministerstvo. Dalšími kroky je možnost zřizovat přípravné třídy pro všechny děti nebo plánovaný povinný poslední rok předškolního vzdělávání. Zpřesní se podle ministerstva i diagnostika žáků.

Shetty uznal, že Sobotkova vláda projevila větší vůli k řešení tohoto problému než její předchůdci. Stále však podle něj zbývá urazit velmi dlouhou cestu. „Vidíme nesplněné sliby ohledně reformy českého školství. Diskriminace romských dětí trvá desítky let. Nastal čas ji ukončit," dodal.

Zpráva podle AI přichází v době, kdy se Evropská komise chystá vyhodnotit, co česká vláda v této otázce v poslední době udělala. Komise loni v září zahájila proti ČR za porušování protidiskriminačních zákonů EU proces, který může vést k postavení České republiky před Soudní dvůr EU.

Reklama

Související články

Chládek protlačil nový školský zákon

Sněmovna v pátek schválila komplexní novelu školského zákona. Norma předložená ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD) řeší zavedení podpory pro žáky se...

Výběr článků

Načítám