Hlavní obsah

Naše děti jsou rukojmími vašeho chování, útočí na Česko ruské velvyslanectví

Ruské velvyslanectví odmítlo, že by za zavřením střední školy, která při něm fungovala, mohlo samo Rusko. Žádá ministertvo zahraničí, aby vrátilo škole možnost normálně fungovat. Mluví dokonce o tom, že „děti se staly rukojmími destruktivního chování českého ministerstva”.

Foto: Novinky

Velvyslanectví Ruské federace v Praze

Článek

Škola byla uzavřena proto, že učitelé, kteří na ní působili, byli akreditovanými pracovníky velvyslanectví. To, že byl počet pracovníků ambasády snížen de facto znamená, že na škole nemá kdo učit.

České ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že učitelé i další personál dostali možnost zažádat o povolení k pobytu a práci, jako je tomu v případě všech dalších mezinárodních škol na českém území. Resort jim dokonce nabídl pomoc s vyřízením. Podle MZV však velvyslanectví žádné takové kroky neučinilo a odmítlo i zprostředkování schůzky s pracovníky ministerstva školství.

Velvyslanectví naopak v úterý českou stranu obvinilo, že „děti se staly rukojmími destruktivního chování českého ministerstva zahraničí”. Argumentují také právem na vzdělání, které je prý středoškolským studentům takto upřeno.

Diplomatická roztržka

Školu velvyslanectví otevřelo i pro žáky mimo okruh rodin členů ruské diplomatické mise. České ministerstvo zahraničí na jaře dalo na vědomí, že není možné, aby učitelé byli akreditovaným personálem podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

Česko se brání, za konec ruské školy si ambasáda může sama

Domácí

Rusko bylo opakovaně upozorněno na to, aby převedlo fungování školy do režimu takzvané zahraniční školy na území ČR. V takovém režimu podle ministerstva funguje dalších 18 škol, některé také při ambasádách v Praze.

Budoucnost fungování uvedené školy se začala řešit po diplomatické roztržce mezi ČR a Ruskem, kterou odstartovalo zveřejnění zjištění tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Po tomto zjištění byl výrazně osekán počet pracovníků ruské ambasády v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám