Hlavní obsah

Národní socialisté chtějí prošetřit privatizaci OKD

Novinky, Pavel Karban

Strana Národní socialisté (NS) chce, aby stát nechal prověřit trestní zodpovědnost při privatizaci těžební firmy OKD. Ústřední tajemník NS Jaroslav Andres už podal kvůli tomu podnět k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Vrchní státní zastupitelství

Článek

„Osoby jednající za advokátní kancelář Allen & Overy a Komerční banku se mohly do určité míry účastnit na spáchání trestných činů v souvislosti s privatizací podílu státu ve společnosti OKD v roce 2004, neboť mohly uvést Fond národního majetku (FNM), ministerstvo financí (MF) a vládu v omyl, co se týče podstatných okolností, jež mohly mít dopad na privatizaci společnosti OKD,“ míní Andres.

Komerční banka, která se podílela na zpracování ocenění majetkového podílu OKD, a Allen & Overy, coby právní poradce při privatizaci, mohou podle něj nést spolu s dalšími subjekty odpovědnost za škody, které zde mohly být způsobeny.

„Mohu se domnívat, že znalecké posudky, které byly za účasti těchto institucí vypracovány, výrazně podhodnotily majetek společnosti OKD a podkladové materiály pro privatizaci, na kterých se tyto subjekty podílely, a mohou obsahovat účelová a manipulační fakta.“

Smlouva prý nebyla naplněna

Tajemník Andres také uvedl, že privatizační smlouva z roku 2004, kterou Allen & Overy zpracovávala, stanovuje nabídkovou povinnost vůči nájemcům bytů OKD. „Ta dosud nebyla splněna,“ upozornil s tím, že v privatizaci OKD existují i další podezření, jako například že mohlo dojít k manipulaci s prezentovanými fakty, která byla zahrnuta do znaleckého posudku a dalších materiálů sloužících jako podklady pro privatizaci.

„Ve Smlouvě o koupi akcií je stanoveno, že znalecký posudek pro účely privatizace společnost OKD vypracovaly společně znalecké ústavy VOX CONSULT a Komerční banka. Komerční banka však vůbec znaleckým ústavem není a k tomuto znaleckému posudku ani nepřipojila svůj podpis. Tímto způsobem mohlo dojít k mystifikaci a oklamání nejen FNM, ale i MF a vlády, která o privatizaci rozhodla,“ poukázal.

Reklama

Výběr článků

Načítám