Hlavní obsah

Národní park Křivoklátsko spolkne stamiliony. Pře se o něj stát s místními i odborníci mezi sebou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nehodlá ze záměru vyhlásit na Křivoklátsku národní park ustoupit. Stojí proti němu místní samosprávy, které kvůli tomu založily svaz, ale i někteří odborníci, kteří tvrdí, že jen zřízení parku vyjde stát na čtvrt miliardy.

Foto: Profimedia.cz

Křivoklátskem zřejmě povede množství cyklotras (ilustrační foto).

Článek

Strach mají lidé o budoucnost tamních lesů, park je podle nich trvale změní. Ekologové to však kvitují.

V současné době je na zmiňovaném území chráněná krajinná oblast (CHKO). Národní park (NP) by měl pokrývat asi 16 procent jejího území, většina z toho patří státu. Proti se postavila petice Svazku obcí Křivoklátska, kterou podepsalo přes 11 tisíc lidí.

Nelíbí se jim, že by se v případě vyhlášení národního parku mohlo až 75 procent území převést do tzv. bezzásahového režimu.

Ministerstvo odložilo vyhlašování NP Křivoklátsko

Domácí

„Křivoklátsko je rozsáhlé území kulturní krajiny s převažující rozlohou hospodářských lesů, které budovaly po staletí generace zdejších lesníků a obyvatel. Jedná se tedy o území dlouhodobě ovlivňované lidskou činností,“ uvádí petice.

Proti vyhlášení NP vystupuje i odbor lesního hospodářství České akademie zemědělských věd.

Křivoklátsko je podle něj velmi cenné území s vysokou biodiverzitou a výskytem jinde vzácných druhů organismů, specifickými podmínkami, které pomáhají udržet právě lidské aktivity.

„Řečeno jednoduše – bez lidské, zejména lesnické činnosti, respektující hodnoty daných území, by ty obdivované ekosystémy nevznikly či zanikly,“ upozornil odbor ve svém prohlášení.

Tvrdí také, že vznik národního parku nebude „zadarmo“. „Jen v prvním roce můžeme předpokládat, že zřízení a provoz parku zatíží státní rozpočet náklady ve výši 265 až 345 milionů korun,“ dodávají odborníci.

Debata o NP Křivoklátsko starosty naštvala

Domácí

„Opravdu potřebujeme další drahý národní park na místě, kde více než 150leté svědomité lesnické hospodaření vedlo ke vzniku CHKO, biosférické rezervace Křivoklátsko, ptačí oblasti, rozsáhlých území soustavy Natura, národních přírodních rezervací a stávajícího Lesnického parku Křivoklátsko, který je zařazen do sítě světových modelových lesů?“ ptají se dál.

Ministerstvo: Start v roce 2025

Ministerstvo na otázku, s jakými náklady na zřízení parku počítá, neodpovědělo. „Z pohledu celospolečenského je národní park hodnotou, která ani nelze vyčíslit,“ uvedla jeho mluvčí Lucie Ješátková.

Náklady na zřízení parku s infrastrukturou pro návštěvníky a chod budoucí správy parku jsou předmětem hodnocení dopadů regulace (tzv. RIA), které budou součástí zákona. Ten ministerstvo zatím připravuje a jeho vyhlášení předpokládá k prvnímu lednu 2025.

„MŽP aktuálně dovypořádává vznesené námitky k záměru vyhlášení NP Křivoklátsko, tak abychom všechny věcné námitky mohli maximálně pozitivně vypořádat,“ dodala Ješátková.

Předsedkyně Svazu obcí Krivoklátsko Iveta Kohoutová se ministerstva ptá, proč vlastně má národní park vzniknout.

„Odpověď jsme nikdy neslyšeli, protože žádná neexistuje. Všechny argumenty, používané ze strany MŽP, bez větších problémů vyvrátíte, zejména ve chvíli, kdy řada z nich se vůbec neopírá o fakta, ale pouze o proklamace, iluze a z kontextu vytržené věty bez souvislostí,“ dodala.

Křivoklátsko nabídne sto kilometrů cyklistických tras

Cestování

Mezi odpůrci se spekuluje, že ministerstvu jde o těžbu „nepůvodních dřevin“, tedy smrků, borovic, modřínů nebo o lov tamní zvěře. V NP totiž mohou probíhat tzv. bezpoplatkové lovy. Na své by si mohli přijít i developeři nebo stavitelé cyklostezek.

Ministr Petr Hladík (KDU-ČSL) svůj záměr nedávno vysvětloval v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Změní se prostupnost toho území, protože to přinese nové cyklostezky, nové stezky pro pěší. Jestli jste tam byli v lese, viděli jste, že tam jsou často závory. A teď si představte, že ty závory se otevřou a budou tam cyklostezky,“ uvedl Hladík.

Aktuálně je v oblasti asi 69,4 km značených cyklotras, ministerstvo počítá až s 245 kilometry cest.

Podle Agentury ochrany krajiny a přírody se s masivním kácením nepočítá.

„Při péči o místa, kde se vyskytují nepůvodní druhy dřevin, se bude v NP postupovat tak, že do budoucna nebudou v lesích tyto druhy podporovány, naopak budou podporovány takové druhy, které je mohou postupně nahradit. Cílené odstraňování nepůvodních porostů není v NP záměrem,“ řekla Právu její mluvčí Karolína Šůlová.

„Vyhlášení národního parku umožní rozvinout potenciál zdejších přírodě blízkých lesů. Takové lesy jsou dlouhodobě stabilnější, rozmanitější a lépe se vyrovnávají si nejrůznějšími nepříznivými vlivy, jako jsou například kalamity škůdců dřevin nebo klimatické výkyvy a změny,“ dodala.

Zřízení NP podporuje i Česká společnost pro ekologii nebo Hnutí DUHA. Podle člena Rady NP Šumava a Krkonošského NP Jakuba Hrušky se traduje okolo zřízení NP Křivoklátsko řada mýtů. Vyhlášení parku kvituje.

Opozice ve Sněmovně v noci kritizovala ceny energie, školství i Křivoklátsko

Domácí

Reklama

Související články

Debata o NP Křivoklátsko starosty naštvala

Vyhlašování národního parku (NP) Křivoklátsko by se mohlo oddálit. Necelá dvacítka starostů z oblasti Křivoklátska se ve čtvrtek odpoledne setkala s ministryní...

Výběr článků

Načítám