Hlavní obsah

Národní odpor neznáme, bránila se rozpuštění Dělnická strana

Právo, Novinky, ČTK, Petr Kozelka
Aktualizováno

Na čtyři desítky příznivců krajně pravicové Dělnické strany (DS) se ve středu sešly před budovou Nejvyššího správního soudu, aby jí vyjádřily podporu. Soud měl na návrh vlády rozhodnout o ideové legitimitě DS a jejím budoucím působení. Předseda strany Tomáš Vandas u soudu tvrdil, že jeho strana nezná krajně pravicovou organizaci Národní odpor. Soud však nakonec jednání odročil na 4. března.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas burcoval po soudním jednání své příznivce.

Článek

"DS s takovou organizací žádnou koalici nebo dohodu o spolupráci neuzavřela. Národní odpor neznáme, neznáme žádné jeho představitele," řekl u soudu předseda strany Tomáš Vandas. Vládní návrh podle něj vznikl na politickou objednávku a je špatně připravený.

Zástupce ministerstva vnitra Václav Henych uvedl, že DS uskutečnila jednu nepovolenou demonstraci a protiprávně pokračovala v jednom zakázaném shromáždění, jež se konaly v Hradci Králové a v Litvínově. To označil Vandas za nicotnost, která se dá vyřídit přestupkovým řízením.

:. Příznivci Dělnické strany u Nejvyššího správního soudu, který 18. února v Brně začal projednávat návrh vlády na rozpuštění strany.foto: ČTK/Igor Šefr

"Nulová tolerance polistopadovému systému"

Henych odkázal také na prohlášení, v němž strana "vyhlašuje nulovou toleranci k polistopadovému politickému systému, po jehož odstranění již delší dobu volá". To je podle Henycha jednoznačná výzva ke změně poměrů nikoliv politicky, ale revolučně.

Vandas ovšem přinesl jiný výklad prohlášení. "Chceme změnit vládu, chceme změnit systém, ale chceme tak učinit pouze politickou cestou, v rámci demokratických voleb. Nijak jinak," řekl soudu.

Vandas se zřejmě s výsledkem nesmíří

Po skončení soudního jednání se asi čtyři desítky příznivců Dělnické strany shromáždily před budovou soudu, kde roztáhly transparenty a čekaly, až předseda strany Tomáš Vandas vyjde z budovy.

Následně ho bouřlivě přivítali a Vandas pak do megafonu své věrné stoupence rozpálil několika větami. „Značku Dělnická strana nám mohou vzít, naše myšlenky a plány ale nikoli!“ burácel Vandas směrem ke svým příznivcům, kterým se pak ochotně podepisoval na kartičky s fotografií.

Krátkému shromáždění přihlíželo několik policistů, kteří ale nemuseli nijak zasahovat. Po několika minutách se totiž přívrženci strany začali rozcházet.

:. Po skončení soudního jednání roztáhli příznivci Dělnické strany transparenty.foto: Právo/Petr Kozelka

Rozhodnutí NSS, k němuž by mělo dojít 4. března, bude konečné a nedá se proti němu odvolat. Případné zrušení by znamenalo rychlý formální konec strany. Vandas už předem oznámil, že s nepříznivým verdiktem se nesmíří a podá proti němu stížnost u ústavního soudu, případně i u evropských soudů. Doplnil, že v případě rozpuštění vznikne do dvou týdnů nová strana s velmi podobným programem.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám