Hlavní obsah

Národní litotéka ukrývá poklady

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí archeologického ústavu filozofické fakulty brněnské Masarykovy univerzity, který v uplynulých dnech získal moderní sídlo, je také národní litotéka kamenných surovin. Jsou v ní stovky kamenů a kamínků tvořících kolekci hornin, díky níž se podařilo rozlousknout již nejednu vědeckou záhadu.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Největší kus obsidiánu nalezeného na Slovensku. Váží 2,59 kg.

Článek

Když archeolog vykope tisíce let starý kamenný nástroj a chce vědět, z jakého materiálu byl vytvořen, zamíří do litotéky za profesorem Antonínem Přichystalem a jeho kolegy, kteří naleznou odpověď.

Středověké hradby v Břeclavi ukrývaly tajemství: podivně svázaná těla

Stalo se

„Na Moravě jsme například našli dvacet seker z jadeitu. Pátrání po tom, kde byl vytěžen, nás překvapivě dovedlo až na mnoho set kilometrů vzdálený jih Evropy. Dneska víme, že jsou z hory Monte Viso na hranicích Itálie a Francie. Plyne z toho, že už na úsvitu lidských dějin byl v Evropě čilý obchodní ruch,“ uvedl Přichystal.

Vysvětlil, že Morava je specifická v tom, že pazourek její pravěcí lovci moc neznali a své nástroje si vyráběli ze štípaného jaspisu, opálu, křišťálu a záhnědy. Naopak ty byly pro lovce ze severní Evropy, Německa a Belgie neznámé, protože měli pazourku dost.

Reklama

Výběr článků

Načítám