Hlavní obsah

Narkoman zemřel v Německu na antrax, riziko je i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí lékaři diagnostikovali nemoc antrax u dvou uživatelů heroinu. Jeden z nich na nemoc zemřel. Podle českého národního protidrogového koordinátora je riziko, že by se nemoc mohla objevit i v ČR.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie způsobující sněť slezinnou neboli antrax

Článek

Bakterií antraxu bývá nejčastěji kontaminován heroin, který pochází z Afghánistánu.

"V tuto chvíli nebyl žádný případ diagnostikován v ČR, nicméně se toto onemocnění objevuje s pravidelností u našich nejbližších sousedů, a proto je nutné v případě příznaků vyhledat lékařskou pomoc," uvedl Vobořil.

Případ nakažených uživatelů se objevil v německém městě Řezno, které leží poblíž hranic s ČR.

Uživatelům oteklo místo vpichu. Jeden z nich je hospitalizován, druhý začátkem června na nemoc zemřel.

"Všechny případy navazují na výskyt antraxu u injekčních uživatelů drog ve Skotsku, Anglii a Německu v letech 2010 a 2012. Ze Skotska bylo 47 případů, z nich 13 smrtelných, pět případů z Anglie a tři případy z Německa," upřesnil Vobořil. Česko dostalo varování před antraxem v heroinu zatím naposledy v polovině roku 2010.

Antrax se přenáší sporami, které jsou velmi odolné a mohou přežít v extrémních podmínkách. Nemoc má tři varianty, v závislosti na tom, jakým způsobem se bakterie do těla dostane. Nejčastější forma je kožní, člověk se nakazí po kontaktu bakterií s kůží. Tato forma je nejméně nebezpečná.

Plicní forma je méně častá a téměř vždy vede ke smrti. Nastává, pokud pacient bakterii vdechne. Střevní forma, při pozření, je velmi vzácná a často smrtelná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám