Hlavní obsah

Nařčení šéfa publicistiky ČT Wollnera z obtěžování prověří policie

Pražská policie se bude zabývat případem nařčení ze sexuálního obtěžování a šikany, ve kterém podle serveru HlídacíPes.org vypovídalo před interní komisí České televize (ČT) nejméně 13 lidí o chování šéfredaktora publicistiky ČT Marka Wollnera. ČTK to v pátek řekl mluvčí policie Jan Daněk. Mluvčí ČT Karolína Blinková ČTK sdělila, že se televize seznamuje se závěry komise a Wollner do rozhodnutí o dalším postupu nebude moderovat pořad Reportéři ČT. Wollner obvinění odmítá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo České televize

Článek

Daněk v pátek řekl, že policie se dosud případem nezabývala. „Z úřední povinnosti se jím zabývat budeme,“ doplnil. Generální ředitel ČT Petr Dvořák podle Blinkové k případu loni vytvořil komisi složenou z odborníků na právo, personalistiku a řešení stížností. Komise dokončila svou zprávu před Vánocemi.

Vyšetřování odstartoval e-mail další redaktorky ČT, Nory Fridrichové, uvedl HlídacíPes.org. Server napsal, že před komisí vypovídalo o sexuálním obtěžování a šikaně nejméně 13 současných i bývalých zaměstnanců a externích spolupracovníků Reportérů ČT. Advokát Tomáš Němeček serveru řekl, že se na jeho kancelář obrátilo devět lidí, kteří popisovali nestandardní Wollnerovo jednání včetně sexuálního obtěžování a šikany.

Proti Wollnerovi mělo v souvislosti s bossingem svědčit nejméně devět lidí

Domácí

Blinková uvedla, že ČT se nyní musí seznámit se závěry komise a stanovit další postup. „Do ukončení těchto kroků Marek Wollner nebude moderovat pořad Reportéři ČT ani se podílet na jeho výrobě,“ dodala.

Wollner obvinění odmítl, ve vyjádření pro HlídacíPes.org uvedl, že výpovědi zmiňované ve zprávě komise jsou „typu jedna paní povídala“. „Jsou vyřčené bez kontextu a ten kontext k tomu dodám ve své odpovědi na zprávu komise. Nejde o žádné sexuální harašení ani obtěžování, spíš způsob neformální komunikace bez sexuálního kontextu. Všichni mí podřízení vypovídali víceméně pozitivně, s výjimkou jednoho, což je muž, který má dlouhodobě pracovní problémy,“ uvedl.

ČT podle mluvčí dostala také podnět upozorňující na nevhodné chování Fridrichové vůči podřízeným. „Standardně, tak jako v každém jiném podobném případě, jej nyní vyhodnocujeme a řešíme postup, jak se mu budeme věnovat,“ uvedla Blinková. Podnět podal Wollner. „Byla to reakce na to, že mě nechala prověřovat komisí, ačkoliv spolu máme dvacetiletý vztah, u kterého člověk předpokládá, že vás dotyčná zná,“ citoval Wollnera portál iDnes.

Wollner versus Fridrichová. ČT řeší spor moderátorů a nařčení z bossingu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám