Hlavní obsah

Nápor polských výletníků opět uzavřel přechod u Adršpachu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli pokračujícímu náporu polských turistů musel být ve čtvrtek opět uzavřen hraniční přechod Zdoňov. Ten se nachází mezi Adršpachem a Teplicemi nad Metují, kam Poláci v posledních dnech houfně míří do skalních měst. Všechna parkoviště u skalních měst jsou zcela obsazena a policie tak odklání dopravu na okolní přechody.

Foto: David Taneček, ČTK

Parkoviště v Adršpašských skalách (na snímku z 26. dubna 2018)

Článek

Poláci v těchto dnech tvoří většinu návštěvníků skalních měst. K výletu využili květnových státních svátků, které v Polsku připadají na 1. a 3. května. Ve čtvrtek je v Polsku Svátek ústavy.

Hraniční přechod Zdoňov je od Adršpachu vzdálený asi pět kilometrů. Policisté jej dočasně museli uzavřít již v úterý a ve středu.

Adršpašské skály s Teplickými skalami tvoří nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině. Obě skalní města jsou svou rozlohou 1803 hektarů největší národní přírodní rezervací v Česku.

O návštěvnosti Adršpašsko-teplických skal se minulý týden zmínila i Asociace cestovních kanceláří. Podle ní budou muset některé české památky v budoucnu regulovat návštěvnost, protože počty turistů dosahují rekordních hodnot a návštěvnost stále stoupá. Kromě skal šlo také o Český Krumlov či zámek Hluboká.

Omezení pro turisty se v tuzemsku uplatňuje například pro splouvání horního toku Vltavy, kdy se v sezóně musí vodáci registrovat, a počet lodí, které mohou na řeku, je omezen.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Regulovat počet turistů se pokusili rovněž v italských Benátkách. Turnikety však ve městě dlouho nevydržely. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám