Hlavní obsah

Napětí mezi resorty kvůli analýze lékového trhu. MPO bere po kritice zpátečku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neshody mezi ministerstvem zdravotnictví a resortem průmyslu a obchodu ohledně analýzy ke zmapování farmaceutického trhu v Česku se začínají vyjasňovat. Po zveřejnění článku Práva, že o analýze na ministerstvu průmyslu nic nevědí, se resort v novém vyjádření rozpomenul, že si podklady od Válkova resortu sám vyžádal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Článek

„Úkol vypracovat analýzu nebyl formálně projednáván na vládě a neexistuje tedy žádné usnesení vlády, které vypracování této analýzy MPO ukládá. Jedná se o dohodu obou ministrů vycházející z faktu, že MPO disponuje analytickými kapacitami pro tuto činnost,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu Vojtěch Srnka v reakci na ostré výhrady ze zdravotnictví.

To v prohlášení napsalo, že už 16. února proběhlo k analýze jednání na úrovni náměstků a na jaře se to řešilo i na vládě.

„V jarních měsících byla sektorová analýza farmaceutického průmyslu v ČR, jejíž zpracování je v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu, řešena na jednání Vlády ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu se zavázalo, že sektorovou analýzu na žádost Ministerstva zdravotnictví zpracuje,“ uvedl ve stanovisku mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Válek slíbil analýzu o výrobě léků v Česku. Nikdo ji nedělá

Domácí

Podklady zaslal Válkův resort k Síkelovi na ministerstvo 23. srpna, což nově potvrzuje i průmysl. V novém prohlášení si také na MPO vzpomněli, že o zmíněné podklady sami požádali.

„Naše (původní) odpověď vycházela z toho, že podklady k analýze, které si naše ministerstvo od ministerstva zdravotnictví vyžádalo, jsme obdrželi minulou středu, tedy týden před Vaším dotazem a z důvodu čerpání dovolené ze strany ředitele příslušného odboru bohužel nedošlo k úpravě naší odpovědi před vydáním Vašeho článku,“ sdělil za MPO Srnka s tím, že tamní zaměstnanci už podklady studují a „následně analýzu obě ministerstva společně připraví“.

Ministerstvo průmyslu minulý pátek Právu na dotaz, jak to s analýzou vypadá a zda se na ní nějak pracuje, uvedlo, že prošli všechna usnesení z vlády a o žádném takovém úkolu nic nevědí, tudíž ani žádnou analýzu nezpracovávají a ani nemají.

Technologická agentura, která by na její vytvoření mohla přispět, a dotčené farmaceutické firmy v Česku o záměru sice vědí, osloveni ke spolupráci ale dosud nebyly.

Ministerstvo řeší, zda omezit energodrinky školákům

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám