Hlavní obsah

Náměstí, nebo proluka? Rozpor ohledně piazzetty před Intercontinentalem trvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z piazzetty u bývalého hotelu Intercontinental u Pařížské ulice se za primátorky Adriany Krnáčové (ANO) stalo náměstí Miloše Formana i proto, že územní plán Prahy plochu už od roku 1999 chápe jako náměstí, tedy jako prostor, kde se nestaví. V naprostém rozporu s tím je jiný dokument, územněanalytické podklady, podle nichž se také tvoří územní plány a nemohou se ze zákona opominout. Spolek Arnika upozornil, že v územněanalytických podkladech zůstává Formanovo náměstí stále prolukou.

Foto: TaK Architects, Novinky

Pohled ze severovýchodního směru na vizualizaci TaK Architects

Článek

Ohledně prostoru před hotelem Intercontinental panuje hodně emocí nejen mezi místními obyvateli, kteří si nepřejí jeho další zástavbu. Poté, co sešlo z plánu stavby Brand Store ve tvaru skleněné kostky, pokouší se investor prosadit jiný objekt, tentokrát ve tvaru kvádru. I ten se však dočkal ostré kritiky. Lidé nyní podepisují petici proti jakékoliv zástavbě náměstí.

Jedním z těch, kteří zástavbu odmítají, je i nezisková organizace Arnika, jež nyní upozornila na rozpor v dokumentaci. Spolek považuje evidenci prostoru jako proluky za chybu a požádal o změnu. Funkce náměstí byla do současného územního plánu zanesena už před 25 lety, proluka je v územněanalytických podkladech podle Arniky od roku 2020.

„V žádném případě Institut plánování a rozvoje (IPR) nemůže označovat náměstí za proluku v rozporu s předpisy. Vyzvali jsme proto IPR, aby tuto chybu bezodkladně opravil,“ uvedla architektka z Arniky Anna Vinklárková. Doplnila, že Pražské stavební předpisy definují proluku jako chybějící část zástavby na pozemcích, které jsou určeny k zastavění. Náměstí k zastavění určeno není. Přesto se současný vlastník hotelu a náměstí snaží prosadit na náměstí při rohu Pařížské a Bílkovy ulice už druhou verzi novostavby komerčního objektu.

Místo kostky kvádr. Nový nápad pro prostor před Intercontinentalem v srdci Prahy opět budí emoce

Domácí

Územněanalytické podklady se mají letos podle mluvčího IPR Marka Váchy aktualizovat, návrh nyní připomínkují městské části, a tak změna není vyloučená. IPR se proti předchozímu návrhu na stavbu prosklené kostky na náměstí odvolal kvůli rozporu s územním plánem.

Ideový potenciál

Přitom institut zároveň obhajuje pojetí územněanalytických podkladů. „Vrstva proluk v územněanalytických podkladech zobrazuje ideový potenciál pro zástavbu a nezohledňuje další právní dokumenty,“ reagoval Vácha na dotaz Novinek.

IPR dříve tvrdil, že je „z urbanistických principů možné“ doplnit na náměstí Miloše Formana zástavbu. Proti prvnímu návrhu se však odvolal. „U projektu, ke kterému se IPR v minulosti vyjadřoval, jsme upozorňovali na nutnost souladu s územněplánovací dokumentací,“ doplnil Vácha.

Arnika v tom vidí další rozpor. „Na jednu stranu se IPR odvolává v územním řízení proti stavbě na náměstí Miloše Formana s tím, že je nezastavitelné. Na druhou stranu ve svých podkladech označuje náměstí za proluku. Skoro to vypadá, že na IPR pravá ruka neví, co dělá levá,“ dodala Vinklárková.

Před stavbou brutalistického hotelu na přelomu 60. a 70. letech stály na dnešním náměstí domy, poničené boji na konci 2. světové války. Architekti, zejména Karel Filsak, při stavbě Intercontinentalu vytvořili záměrně náměstí, které prostorově odděluje brutalismus od kubistických a secesních domů. „Argument, že někde něco stálo v 60. letech, neznamená, že to je proluka,“ sdělila Vinklárková.

Praha 1 teď zřejmě nedá zelenou stavbě na náměstí Miloše Formana

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám