Hlavní obsah

Naložené kamiony testují v Praze pohyby mostů u Vltavské

Praha

Tři plně naložené kamiony začaly v sobotu po sedmé hodině večer testovat pohyby mostů u stanice metra C Vltavská. Pražská Technická správa komunikací (TSK) chce zjistit stabilitu mostu po jeho podepření. V neděli budou testy pokračovat i na vedlejším mostě na nábřeží Kapitána Jaroše, kde bude omezen provoz.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Mosty u stanice metra C Vltavská absolvovaly zatěžkávací zkoušku, když po nich jezdily naložené kamiony.

Článek

„Dnešní zatěžkávací zkouška je návazná na diagnostiku, která byla prováděna na kritickém rameni už v prosinci, kvůli čemuž jsme tehdy museli omezit dopravu. Na tomto vedlejším rameni nepředpokládáme, že by tam byla nějaká konstrukční vada, ale vzhledem k tomu, že je to stejná konstrukce ze stejné doby, tak dnes a zítra ověříme, zda tam není nějaká chyba,“ řekl náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Mosty jsou z takzvaného předpjatého betonu, do kterého se vkládají ocelová lana, aby byl odolný proti tahu. Stejnou konstrukci měly mosty v Troji nebo v italském Janově, které se loni zřítily.

TSK chce zkouškami změřit pohyby mostů. Provádí se za pomoci přejezdů tří plně naložených aut, každé z nich váží 40 tun. Celkem by tak měl být most zatížen na 120 tun.

Provádí se i další diagnostiky mostů, a to Hlávkova mostu, mosty Legií a Palackého. „Prověřujeme je, protože je připravujeme do rekonstrukce a jedná se o památkově chráněné mosty,“ řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Reklama

Výběr článků

Načítám