Hlavní obsah

Nájem za korunu, očkovací centrum v Kotvě i tak vyjde na miliony měsíčně

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové očkovací centrum v obchodním domě Kotva na pražském náměstí Republiky vyjde stát měsíčně na miliony korun, drtivou většinu z toho však tvoří personální náklady. Samotný nájem prostor je ale za symbolickou korunu měsíčně. Neměla by tak nastat situace jako vloni, kdy si stát od soukromého vlastníka pronajal prostory pro nikdy nevyužitou polní nemocnici v Letňanech za téměř 100 milionů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Proočkovanost v Praze je jedna z nejvyšších mezi kraji.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí otevřelo v OC Kotva, které vlastní společnost Generali Real Estate, očkovací centrum. To sídlí ve 4. patře obchodního domu a provozuje jej Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze.

Za 10 minut hotovo, bez registrace. Otevřelo se nové očkovací centrum v pražské Kotvě

Domácí

Podle mluvčí nemocnice Marie Heřmánkové vyjde měsíční nájemné prostor na symbolickou korunu. K tomu je ale prý potřeba připočítat další náklady na služby či energie, které jsou podle ní zatím kalkulovány na 350 tisíc korun.

Největší položkou ovšem podle Heřmánkové budou personální náklady, které ale zatím není schopná přesně vyčíslit. Je ale prý třeba počítat s miliony.

Podobně jako u PPF

Podmínky pronájmu očkovacího centra v Kotvě jsou tak podobné těm, které stát dostal od skupiny PPF při pronájmu haly O2 universum k očkovacím účelům.

Národní očkovací centrum provozované Ústřední vojenskou nemocnicí (ÚVN) tam fungovalo od 3. května do 10. září letošního roku, nájem činil symbolickou tisícovku za celé období. PPF i nyní nabídla prostory O2 areny pro zřízení vakcinačního centra, stát zatím ovšem využil pouze nabídky od Kotvy.

Stomilionový případ Sehnal

Nebude se tak opakovat loňská situace týkající se nikdy nevyužité polní nemocnice v pražských Letňanech. Ta měla sloužit jako záložní kapacita pro případ, že by nemocnice vloni na podzim nezvládaly nápory covidových pacientů.

Ministerstvo zdravotnictví, potažmo jemu podřízená Fakultní nemocnice na Bulovce si prostory letňanského výstaviště pronajala od miliardáře Pavla Sehnala, jehož firmy areál státu za tímto účelem nabídly. Nemocnice byla v pohotovostním provozu od loňského podzimu do letošního února.

Stát chtěl polní nemocnici, teď za ni odmítá Bulovce zaplatit 90 milionů

Domácí

Za toto období stát Sehnalovi a jeho společnostem zaplatil jen na nájmu přes 74 milionů korun, což činí denní sazbu přibližně 592 tisíc korun. K tomu se ovšem musely přičíst náklady na energie, technické vybavení či materiál. Bulovka celkovou sumu za polní nemocnici, ve které neskončil jediný pacient, vyčíslila na téměř 100 milionů korun. Stát i Sehnal za to čelili kritice.

Miliardář Sehnal: Nemám peníze na rozdávání jako Kellner, 26 miliónů od Bulovky chci

Domácí

Reklama

Související články

Za očkování by poslankyně ODS dala peníze

Vyhlášku o povinném očkování seniorů a profesních skupin, která je od minulého týdne ve Sbírce zákonů, chce nastupující vládní koalice zrušit nebo zásadně...

Výběr článků

Načítám