Hlavní obsah

Náhle zemřel český velvyslanec v Polsku Jakub Dürr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Varšavě ve čtvrtek náhle zemřel český velvyslanec v Polsku Jakub Dürr. Bylo mu 46 let. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Dürr na snímku z loňského srpna

Článek

„Ministerstvo zahraničních věcí s velkým zármutkem oznamuje, že dnes náhle zemřel Jakub Dürr, český velvyslanec v Polsku. Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině a jeho blízkým,“ uvedlo ministerstvo na Twitteru.

Dürr byl od listopadu na nemocenské a ze zdravotních důvodů se vrátil z Varšavy do České republiky. Letos do Polska zase odjel a opět pracoval.

„Těžko se vyrovnávám se zprávou, že odešel jeden z nejtalentovanějších českých diplomatů Jakub Dürr. Je mi to ohromně líto a v myšlenkách jsem s jeho rodinou a blízkými,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Soustrast vyjádřil i polský premiér Mateusz Morawiecki. „Tvrdě pracoval pro polsko-české vztahy. Zemřel tak náhle, v tak mladém věku. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým. Odpočívej v pokoji,“ uvedl Morawiecki.

Jakub Dürr byl politologem, polonistou a diplomatem. V letech 2018 až 2020 působil jako stálý představitel Česka při Evropské unii, uvádí na svých stránkách ministerstvo zahraničí.

V letech 2008 až 2009 byl Dürr náměstkem ministra školství a v letech 2016 až 2018 náměstkem ministra zahraničí.

Vykonával rovněž funkce prorektora pro zahraniční a vnější vztahy Univerzity Palackého v Olomouci. V prosinci 2021 se stal mimořádným a zplnomocněným velvyslancem České republiky v Polsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám