Hlavní obsah

Nadstandardy? Odboráři i Svaz pacientů se bouří. Neústavní nejsou, upozorňuje právník

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápad ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) znovu zavést nadstandardy ve zdravotní péči se nesetkal s pochopením ve Svazu pacientů ani u zdravotnických odborů. Podle nich je návrh asociální, zvlášť v době energetické krize. Ústavní právník Jan Wintr ovšem upozorňuje, že Ústavě by změna neodporovala. Liga lidských práv se však obává, aby nebyla dotčena kvalita standardní péče.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

V roce 2013 zrušil Ústavní soud nadstandardy, které ve zdravotnictví zavedla vláda Petra Nečase (ODS). Jak upozornil Wintr, nikoliv však kvůli obsahu jako spíš kvůli formě.

Nadstandardy totiž tehdejší vláda zavedla vyhláškou, nikoliv zákonem. „Mělo to být celé v zákoně. Ústavní soud rozhodně neřekl, že to nejde. Nelíbil se mu způsob provedení,“ řekl Novinkám Wintr.

Listina základních práv a svobod říká: „Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.“

Nadstandardy ve zdravotnictví by ustanovení podle Wintra nemusely odporovat. „Záleží na tom, jak bude vypadat standard pro každého. Určitě to bude Ústavní soud zajímat. Ale jinak samotná myšlenka nadstandardu neústavní není,“ dodal Wintr.

Válek chce vrátit nadstandardy ve zdravotnictví. Bude dvojí kvalita péče, připustil

Domácí

Podle Anny Štefanidesové, právničky nevládní organizace Ligy lidských práv, která se zabývá právy ve zdravotnictví, lze těžko posoudit zavedení nadstandardu bez jeho konkrétní legislativní podoby.

„Toto rozdělení na základní a nadstandardní ale bude mít vždy riziko dvojí kvality péče a měli bychom se ptát, jestli nebude dotčena kvalita zdravotní péče v základní podobě. Může k tomu dojít například tím, že bude snížen objem hrazených výkonů ze zdravotního pojištění,“ napsala Novinkám.

Upozornila na Válkova sobotní slova, že ve zdravotnictví neexistuje nic, kde by nadstandard nevedl ke zvýšení kvality péče. „Není možné tvrdit, že toto rozdělení péče automaticky zkvalitní péči pro všechny občany,“ myslí si Štefanidesová.

Lidé by šli do ulic, míní Olejár

Podle Luboše Olejára ze Svazu pacientů se vláda vrací k době ministrování Leoše Hegera (TOP 09) v Nečasově vládě.

„Je to nesmysl, hloupost. Jestli by se toto mělo stát, tak doufám, že by šli občané do ulic. Pro mnoho lidí by to znamenalo, že by spousta lidí nedosáhla na standardní péči,“ řekl Novinkám Olejár.

Nerozumí tomu, proč by se nadstandardy měly zavádět a jak by měly vypadat.

„Už dnes je jistým způsobem možné si připlatit. Takže co chtějí zavádět ke zpoplatnění? Ať to řeknou! Operaci srdce nebo ledviny? Chtějí zpoplatnit léčení po autonehodě? Nebo co? Je to nesmysl. Nevědí, jak odvést pozornost od své neschopnosti, tak chtějí provokovat občany,“ rozčilil se předseda Svazu pacientů.

Lepší kloub, lehčí sádra. Vláda chce připojištění na nadstandardy

Domácí

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče zase v tiskovém prohlášení uvedl, že je bezohledné přijít s návrhem na zavedení nadstandardů v dnešní době, „kdy se mnoho lidí obává o svoji budoucnost a kdy strmě roste počet lidí, kteří už se propadají do chudoby a pro které je problém vyjít s financemi od výplaty k výplatě.“

Válek nápad na znovuzavedení nadstandardů přednesl v sobotu na programové konferenci TOP 09, později upřesnil, že chtěl jen vyvolat diskusi ve straně, avšak konkrétní návrh nepřipravuje.

Novelu zákona, která umožnila dělit zdravotní péči na standard a nadstandard a kterou prosadil někdejší ministr zdravotnictví TOP 09 Leoš Heger, zrušil před devíti lety Ústavní soud.

Norma umožňovala rozdělení péče na „základní“ a „ekonomicky náročnější“. Pojišťovny hradily levnější variantu, rozdíl v nákladech platil pacient.

Reklama

Výběr článků

Načítám