Hlavní obsah

Nadávky, trenýrky a červené karty. Na Zemana přišli v Berouně příznivci i odpůrci

Právo, Novinky, rap, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beroun
Aktualizováno

Na Husově náměstí v Berouně bylo v úterý odpoledne rušno. Kvůli prezidentu Miloši Zemanovi, který sem přijel na radnici i na setkání s veřejností, se tady sešli jak jeho odpůrci, tak jeho příznivci, a síly byly celkem vyrovnané.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Odpůrci Miloše Zemana v Berouně

Článek

Jedni vytahovali červené karty i trenýrky, tibetské vlajky, fotografie Václava Havla nebo transparenty proti Zemanovi, druzí jim nadávali do blbečků i hůř.

Celé náměstí obšancovala policie ať už v uniformách, nebo v civilu. Mezi oběma tábory to chvílemi jiskřilo, hlavně zastánci prezidenta nebyli příliš tolerantní vůči vyjádření jiného názoru. Našly se ale i výjimky.

„Nech ho, vždyť může říct, co si myslí,“ mírnil jeden senior druhého, který sprostě nadával muži s transparentem.

Zeman je proti přehradě i tunelu

Zeman na úvod přivítal i podle něj „nepočetnou pražskou delegaci” svých odpůrců, která údajně do Berouna přijela vlakem, čímž, jak ocenil, zvýšila tržby Českých drah.  Nic jim nepomohlo, když mnozí skandovali „Jsme z Berouna”.

Vaše moudrost je nad naše chápání
jedna z diskutujících na náměstí v Berouně k prezidentovi

Následně se vyslovil proti stavbě přehrady na Berounce i proti výstavbě železničního tunelu z Prahy do Berouna.

Při diskusi s občany Zeman odpovídal na dotazy týkající se jeho slov o tom, jak bychom se od Číny měli učit stabilizovat společnost i na dotaz školáka, týkající se nového loga města.

Prezident vysvětlil čínskou stabilizaci společnosti

„Čínští komunisté stabilizovali společnost na náměstí Tchien-an-men?” ptal se jeden z diskutujících v reakci na Zemanův loňský výrok. „Čína stabilizovala svou společnost po období Mao Ce-tunga,” uvedl Zeman s tím, že toto období obsahovalo hladomory a kulturní revoluci.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Odpůrci Miloše Zemana v Berouně si přinesli i tibetské vlajky.

„Stabilizace společnosti v tomto případě znamená, že už desítky miliónů lidí neumírají hlady. Kulturní revoluce znamená, že už se nezavírají lidé a nepronásledují studenti, kteří byli zavíráni do koncentračních táborů,” dodal prezident.

„Jsou lidé, kteří natolik věří svým názorům, že nejsou schopni přemýšlet o názorech a informacích jiných,” uzavřel téma stabilizace společnosti Zeman.

Odpůrci prezidenta několikrát při jeho slovech pískali, případně skandovali. Jedna z diskutujících z řad Zemanových příznivců naopak prezidentovi složila poklonu: „Vaše moudrost je nad naše chápání,” uvedla starší žena a obdarovala hlavu státu soškou slona.

Krátce před závěrem zhruba půlhodinového setkání se odpůrci Zemana sebrali a na protest odešli na druhou stranu náměstí. „Děkuji těm, kdo sem přišli, neděkuji těm, kteří utekli,“ reagoval během loučení Zeman.

Chce lobbovat u Číňanů za letce

Zeman v úterý dopoledne přijel také na letiště u Bystřice na Benešovsku, kde si v rámci třídenní návštěvy Středočeského kraje prohlédl tamním leteckou školu. Přiznal, že co se letectví týká, je amatér a s nadsázkou podotkl, že nerozezná větroň od concordu. Ocenil však rozvoj zdejší školy, která tu vznikla na zelené louce a nyní vyškolí kolem stovky profesionálních pilotů ročně. Mezi českými a slovenskými studenty jsou i piloti z Ruska nebo Číny a právě rozvoj spolupráce s Čínou Zeman znovu akcentoval.

„Přijmu tajemníka provincie S´-čchuan na Hradě,“ slíbil Zeman s tím, že se tak otevřou dveře pro další spolupráci se sečuánskými aeroliniemi. S nimi už Středočeský kraj uzavřel dohody a od února létají prozatím jen charterové, ovšem přímé lety mezi Prahou a hlavním městem provincie Čcheng-tu.

Spoluvlastníkem letiště u Bystřice je Středočeský kraj. Hejtman Miloš Petera (ČSSD) během úterní návštěvy přislíbil investice do jeho rozvoje. „Letištní plochu osvětlíme a zpevníme,“ řekl Petera. Bude se vypisovat výběrové řízení na provozovatele, aby se nastavila nová pravidla provozu a letiště se rozvíjelo, dodal. Rozvoj letiště a další spolupráce s čínskými partnery by podle něj měly znamenat rozvoj zdejší letecké školy a vyšší počet studentů, kteří po dokončení studia usednou v kokpitech dopravních letadel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám