Hlavní obsah

Nad Hřenskem se rozhořelo skryté ohnisko

Hřensko (Děčínsko)
Aktualizováno

Nad Hřenskem se přes noc rozhořelo plamenem jedno ze skrytých ohnisek. Hasiči pracují na jeho uhašení, uvedl v pátek ráno jejich mluvčí Martin Kavka.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Požár v národním parku České Švýcarsko. Hasiči projíždějí Pravčickým dolem.

Článek

V národním parku České Švýcarsko hoří už třináctý den. V noci prováděli hasiči průzkum pomocí dronů v severní části území. Stále se tam objevují ohniska. Hoří asi na 440 hektarech.

Přes noc hasiči přeskupili síly a prostředky blíž k místům, kde se ohniska objevují. Během noci se nikdo ze zasahujících nezranil. Zásah ale hasičům komplikují vysoké teploty. Záchranáři se musejí častěji střídat, proto jich je v Českém Švýcarsku dál zhruba 1000.

Podle meteorologů se mají v pátek teploty vyšplhat až k 31 stupňům. Odpoledne a večer očekávají ojedinělý výskyt bouřek doprovázených kroupami či nárazovým větrem.

Hasiči zmenšili plochu požářiště v Českém Švýcarsku na 513 hektarů

Domácí

Hasiči budou opět vysílat vrtulníky v tzv. vláčku, kdy létají v řadě za sebou a shazují vodu pouze na jedno konkrétní místo, tedy ve větším množství. Taktika se osvědčila už ve čtvrtek.

Naopak slanění speciálně vycvičených lezců z vrtulníků na průzkum skrytých ohnisek v těžko přístupném terénu v okolí Pravčické brány se nevydařilo, helikoptéry ohniska rozdmýchávala.

Během pátečního dne se tam pokusí lezci dostat ze země. Jejich úkolem bude proklestit cestu a případně tam také vytvořit čerpací stanoviště pro helikoptéry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám