Hlavní obsah

Nad Českem se v pátek objeví písek ze Sahary

• Aktualizováno
Novinky, jas

Nad Evropou se v důsledku silného větru na Sahaře opět objevují jemné prachové částice. V pátek a v sobotu by se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) měly dostat i nad naše území. Letos půjde již o druhý výskyt tohoto jevu, který je možné pozorovat jako červenožlutý poprašek. Patrný je například na autech.

Foto: ČHMÚ

Snímek zachycuje zvíření prachových částic nad Marokem a Alžírskem během středečního večera. V pátek by měly částice dorazit i nad ČR.

Článek

Silný vítr vál v Alžírsku a Maroku ve středu odpoledne a večer. Ve čtvrtek se dostal nad Francii, odkud poputuje do oblasti Beneluxu a nad Německo.  Po jižním okraji tlakové výše se středem nad Skandinávií se dostane i do střední Evropy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vrstvička saharského písku pokryla Hradec Králové.

„Výskyt vzduchu s nejvyššími koncentracemi saharského prachu nad naší republikou očekáváme během pátku a soboty, kdy bude v důsledku samočištění a vymývání atmosféry docházet k jeho depozici na zemský povrch i na našem území,” dodali meteorologové.

Zároveň očekávají, že se s ohledem na očekávané srážky se zopakuje situace z 18. února, kdy místy „vypadával déšť zabarvený prachem, který znečisťoval střechy, automobily i jiné povrchy žlutým povlakem, zřetelným po uschnutí kapek”. [celá zpráva]

Meteorologové dodávají, že jde o zajímavý jev, který nemá vážný vliv na lidské zdraví ani letecký provoz.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Smog nad londýnským City

S pískem ze Sahary v kombinaci se smogem se v posledních dnech potýkají i obyvatelé Velké Británie. [celá zpráva]

Rekordní teploty padly na 104 stanicích

Kromě ne tak častého písku ze Sahary zažívá Česko jev pro letošní rok mnohem obvyklejší - pád teplotních rekordů. Ve čtvrtek byl v Beskydech změněn zápis starý 76 let. Na Lysé hoře bylo 15,2 stupně Celsia.

Ještě tepleji bylo v Plzni, kde meteorologové naměřili 24 stupňů. O čtyři desetiny stupně nižší teplotu pak meteorologové naměřili ve středočeských Neumětelích.

Rekordy padly celkem na 104 stanicích. „Průměrné teploty se pohybují mezi 18 až 22 stupni," citovala ČTK meteorologa ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám