Hlavní obsah

Na Zlínsku strhl vlak trakční vedení. Škody za desítky milionů, opravy budou trvat týdny

– Otrokovice

Kvůli závadě na trakčním vedení nabírají vlaky na dvoukolejné celostátní trati 330 u Otrokovic na Zlínsku zpoždění. Podle údajů uvedených na webu Českých drah se pohybuje v desítkách minut. Odhad způsobené škody se pohybuje v řádu desítek milionů korun, opravy mohou trvat týdny.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vlaky jezdí mezi stanicemi Napajedla na Zlínsku a Hulín na Kroměřížsku pouze po jedné ze dvou traťových kolejí.

Za zkrat a stržení vedení může úterní pochybení nákladního dopravce, který nerespektoval návěstidlo, sdělila dnes ČTK mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

„Příčinou mimořádné události je nerespektování návěstidla pro elektrický provoz nákladním dopravcem. Následoval zkrat a stržení trakčního vedení a poškození zabezpečovacího zařízení,” uvedla Pistoriusová.

V Bavorsku vykolejil vlak. Tři mrtví, další lidé jsou těžce zranění

Evropa

Hasiči podle krajské mluvčí Lucie Javoříkové na trati mezi Otrokovicemi a Tlumačovem na Zlínsku zasahovali po 17:00. „Přebírali si to drážní hasiči, je to v jejich šetření,” uvedla mluvčí.

Z denního hlášení hasičů o závažných požárech vyplývá, že k přetížení součástí traťového vedení vyjíždělo devět profesionálních a dobrovolných jednotek. Způsobená škoda podle hasičů přesáhla 20 milionů korun, nikdo neutrpěl zranění.

Kvůli provozu pouze po jedné koleji nabírají vlaky za místem omezení zpoždění.

V případě dálkové dopravy podle Českých drah činí 30 až 40 minut, u regionální dopravy 30 až 60 minut. „Uvedená doba zpoždění je orientačního charakteru a může se změnit,” uvedl dopravce.

Na Slovensku se srazily vlaky. Přes 70 lidí je zraněných, čtyři těžce

Zahraniční

Podle Správy železnic je provoz mezi Otrokovicemi a Tlumačovem výrazně omezen s ohledem na poškození zabezpečovacího zařízení.

„Výhled oprav a návratu k běžnému provozu budeme upřesňovat, nelze vyloučit týdny,” uvedla Pistoriusová.

Dvoukolejná elektrizovaná celostátní trať číslo 330 propojuje Přerov s Břeclaví. Je součástí druhého koridoru.

Z Přerova vede přes Hulín, Otrokovice, Staré Město na Uherskohradišťsku, Moravský Písek a Rohatec na Hodonínsku a Hodonín do Břeclavi.

Reklama

Výběr článků

Načítám